Италианското крайбрежие, което е дълго почти 8000 километра, разполага с безкрайни райски кътчета. От север на юг бреговете и ривиерите придобиват най-удивителни форми: от малки заливи до широки пясъчни пространства, предава visititaly.eu.

Италианският полуостров и неговите острови предлагат уникални пейзажи, скалисти участъци с кристално чиста вода и дълги ивици златист пясък, на които да се отпуснете в очакване на очарователните залези над морето. Италия е световноизвестна с малките и големите си морски курорти - от Лигурската ривиера до Коста Смералда.

Нека открием 10-те най-красиви плажа за 2022 година.

Класация на 10-те най-красиви плажа в Италия за 2022 година

10. Заливът на мълчанието, Лигурия 

Бреговете на Лигурия са сред най-красивите в Италия: богати на заливи и скали с изглед към кристално чистото море, те привличат стотици хиляди туристи всяка година. Една от най-красивите местности в този регион е Заливът на мълчанието в Сестри Леванте. Този плаж е разположен между типични лигурски цветни къщи и важни исторически сгради и се характеризира с фин пясък. 

Топ 10 най-добри летни дестинации за 2022 година (снимки)

9. Плажът на двете сестри, Марке 

По протежение на Ривиерата на Конеро, в област Марке, се издигат две внушителни бели скали (Две сестри), които дават името си на прилежащия бял пясъчен плаж, докосван от кристално чистите води на Адриатическо море. Един наистина спиращ дъха пейзаж, в който бялото на скалите се откроява на фона на синьото на небето, съчетано с това на морето. До този малък див плаж, обгърнат от скалите на Конеро, може да се стигне само по море, тъй като от няколко години доста непроходимата пътека до морето е забранена, поради своята опасност. 

8. Плажът на Самсон, Тоскана

Остров Елба е известен и много обичан от туристите заради дивата си, девствена природа, кристално чистото синьо море и плажовете от всякакъв вид и цвят. Един от най-красивите плажове на острова е Плажът на Самсон в Портоферайо - малка ивица, оформена от малки бели камъчета, до която се стига по пътека от Spiaggia della Sorgente, от която е отделена със скала. 

7. Лунният плаж, Лацио

Лунният плаж е най-известният плаж на Понцианските острови, разположен на остров Понца, най-големия остров от архипелага. Плажът, който представлява тънка пясъчна ивица, дължи името си на формата си на полумесец. Заливът е заобиколен от високи туфови скали, които се извисяват над тясната пясъчна ивица, образуваща плажа. Поради нестабилността на скалата, достъпът до плажа е затворен и той може да се види само от морето. Препоръчва се посещение в следобедните часове до залез слънце, за да се насладите на един от най-красивите природни спектакли. 

Топ 10 на най-добрите дестинации за гмуркане през 2022 година (снимки)

6. Баните на кралица Джована, Кампания

Един от най-уединените и красиви плажове на брега на Соренто са Баните на кралица Джована, разположени по отвесните скали на Капо ди Соренто, в близост до впечатляваща естествена каменна арка и руините на римска вила. Това е великолепен естествен басейн, разположен само на няколко крачки от центъра на Соренто, истински природен оазис. Името на баните произлиза от името на кралица Джована II Анжуйско-Дурацо, която според легендата прекарвала лятото в Соренто и времето си с любовниците си именно в тези води. Тази част от крайбрежието и нейният безплатен плаж се намират на пешеходно разстояние от центъра на Соренто.

5. Плаж Пунта Прошуто, Апулия

Плажът Пунта Прошуто е най-красивият и девствен район на Порто Чезарео, на йонийската страна на Саленто, най-южната част на Апулия. В този крайбрежен участък плажовете са бели, а водата е толкова кристално чиста, че прилича на гледка от Карибите. Този великолепен плаж от пясък и дюни се простира на около 2 километра, а плитките му води го правят идеален за безопасно прекарване на времето с деца.

4. Плаж Аркоманьо, Калабрия

В Калабрия, по протежение на Кедровото крайбрежие, сред девствена природа, се намира красивият плаж Аркоманьо. Плажът представлява малка лагуна с дължина около 25 метра, съставена от малки камъчета и чакъл, която се мие от кристално чисто море. Плажът Аркоманьо дължи името си на наличието на голяма скална арка, която го предпазва от морето и го прави уникален. Най-доброто време да се насладите на красотата на този плаж е по залез слънце, когато слънцето наднича през скалната арка, създавайки вълшебна атмосфера.

Защо страхът от дълбока вода е реален

3. Плажът на Изола Бела (красив остров), Сицилия

По източното крайбрежие на Сицилия се намира своеобразният плаж на Изола Бела: широк залив, състоящ се от два плажа, с малък очарователен остров, разположен точно в средата на двата края на залива. Плажът на Изола Бела със сигурност е най-красивият плаж в Таормина, сгушен в подножието на града, простиращ се пред едноименното островче, оцветен от богата растителност. Островът е свързан със сушата с тънка плажна ивица, която изчезва и се появява в зависимост от ритъма на приливите и отливите.

2. Плажът на зайците, Сицилия

На остров Лампедуза, в южната му част, се намира райският курорт Плажът на зайците. Смятан за един от най-красивите плажове в Италия, той се характеризира с мек, фин бял пясък и лазурно синьо море. До плажа се стига по издълбани в скалата стъпала, които се спускат от пътя към морето. Достъпът е ограничен, за да се защити необикновената и уязвима крайбрежна среда, и е разделен на два отделни времеви интервала - 8.30-13.30 ч. и 14.30-19.30 ч., с максимален брой от 550 души на интервал.

1. Заливът Голоридзе, Сардиния

На източното крайбрежие на Сардиния, до което се стига с преход в Супрамонте Бауней, се намира заливът Голоридзе - малък, но необикновен плаж в основата на дълбок пролом в залива Оросей. Плажът е съставен от безкрайни бели камъчета, а водите, които го къпят, са с невероятни нюанси на синьо и тюркоазено. Пейзажът става още по-красив заради извисяващата се в морето скална арка. За достъп до заливчето трябва да се плати входна такса.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм