Определянето на класация за най-добрите места за гмуркане е сложно занимание, преди всичко защото то зависи от природните условия. Океаните постоянно се променят, а и желанията на гмуркачите не остават по-назад. Няколко кътчета в света обаче се открояват с постоянно благоприятните условия за дайвинг. 

Топ 10 на най-добрите дестинации за гмуркане през 2022 година

1.  Подводната планина „Bajo Alcyone“, Коста Рика

До остров Кокос, който се намира далеч от тихоокеанското крайбрежие на Коста Рика, се стига само с кораб, но този обект от световна класа е постоянно класиран като най-добрата дестинация в света за гмуркане с водолазен чук. Подводната планина „Bajo Alcyone“ се издига на 25 метра под повърхността и редовно е дом на големи ята акули чук. Гмуркането може да е сложно, но планът е прост. Водолазите се спускат до върха на подводната планина, заклещват се между скалите и наблюдават действието отгоре.

Колко струва да наемеш луксозна вила на гръцкия остров Миконос?

2. Потъналият кораб „SS Thistlegorm“, Египет

Най-доброто гмуркане до потънал кораб в света. „SS Thistlegorm“  се намира в северната част на Червено море. Той е лесно достъпен от Шарм ел-Шейх и е доста популярна и достъпна дестинация. Самата останка е била 420-футов (128-метров) британски транспортен кораб. За съжаление той среща съдбата си през 1941 г., когато е потопен от германска въздушна атака. Днес той остава прозорец към историята с видим товар от камиони, джипове, мотоциклети, танкове и дори локомотив.

3. „Blue corner“, Палау

„Blue Corner“ е място за гмуркане за всички възрасти. То се състои от покрита с рифове стена, която минава покрай остров Нгемелис в Палау. Въпреки че гмуркането е чудесно по всяко време заради огромните ята от риби, този обект показва най-доброто си лице, когато теченията са силни (мислете, че повече течение, повече риба - никога не е било по-подходящо). Водолазите използват рифови куки, за да се прикрепят внимателно към стената, и наблюдават как редица пелагични видове плуват покрай тях. Често срещани гледки са риба тон, акули и скатове.

Американка скочи за пръв път с парашут в чест на 100-годишнината си

4. Кона, Хавай

Със сигурност едно от най-уникалните нощни гмуркания е нощното гмуркане с „балет манти“. Непосредствено до брега на Кона се намира изкуствено осветена зона, в която гмуркачите се спускат до пясъчните зони за наблюдение. Тъй като светлината привлича планктона, мантата пристига, за да се възползва от пиршеството. Всичко, което водолазите трябва да направят, е да се отпуснат и да се насладят на шоуто, докато грациозните манти „танцуват“.

5.  Сенот Анхелита, Мексико

На полуостров Юкатан в Мексико са разпръснати хиляди сеноти (яма с карстов произход, която е пълна с вода) и много от тях лесно биха намерили място в този списък. Но мистичното качество на сенот Анхелита го прави труден за пренебрегване. На височина около 30 метра чистата сладка вода е отделена от солената вода под нея чрез слой от водороден сулфат. Външният вид на тази мътна субстанция е неземен и дава възможност за фантастична подводна фотография.

10 нестандартни музея в Германия (снимки)

6. Тигровият плаж, Бахамски острови

Известни с гмуркането с акули, Бахамските острови са чудна страна на фантастични места за гмуркане. Докато можете да плувате с чукоглави, океански бели и рифови акули, на Тигровият плаж ще се срещате ежедневно с тигрови акули. Няколко големи акули се появяват ежедневно за предвиденото за тях пиршество. Докато чакате на пясъчното дъно, акулите обикалят около групата, която се храни с чам. На това известно място за гмуркане с акули на Бахамските острови има шанс да видите също лимонови и карибски рифови акули.

7.  Залив „Mainit Muck“, Филипините

Тайният залив  „Mainit Muck“, или страната на чудесата за любителите на подводните фотографии, е задължително място за гмуркане във Филипините. Мястото е доста плитко - само между 10 и 70 фута (3 и 21 метра), но е изобилно продуктивно за макроморските обитатели и животни. Много гмуркачи са съобщили за наблюдения на скариди богомолки, редки нудибранхи (морски охлюви), всякакви видове глобуси и дори октоподи от вида „Wonderpus“. Мястото е и фантастично за нощно гмуркане, когато активни стават скорпионите от „Амбон“, морските кончета, жабите и други нощни видове.

8. Фисурата Силфра, Исландия

Гмуркането между континентални плочи може да звучи рисковано, но водолазите се стичат към фисурата Силфра целогодишно. Разбира се, тези плочи се движат толкова бавно, че никога няма да разберете това. С видимост от 300 фута (100 метра) изследването на пространството между Северноамериканската и Евразийската тектонична плоча е мечта. Плъзгайте се заедно с водните треви, пълни със синьо и зелено, преди да направите снимка между скалните стени на плочите.

9. Агулас, Южна Африка

Несъмнено е приключенско гмуркане, но ежегодно привлича в Южна Африка любители на пелагичните видове (риби, които не живеят в близост до морското дъно). В продължение на няколко седмици от май до юли милиони сардини плуват по крайбрежието, за да достигнат Дърбан, където хвърлят хайвера си. По пътя много хищници чакат, за да се нахвърлят върху малките рибки. Тези по-големи животни включват делфини, птици, акули и китове. Гмуркането по течението на сардините изисква търпение, тъй като водолазните лодки прекарват много часове в хладното море в търсене на топчета с примамка. Когато най-накрая се открие някое от тези струпвания, гмуркачите скачат бързо, за да видят бясното хранене.

Във Виетнам откриха най-дългия стъклен мост в света (видео и снимки)

10. Раджа Ампат, Индонезия

В наши дни Раджа Ампат изглежда е в списъка на всеки водолаз. Има основателна причина за това, а нос Кри е един от обектите за гмуркане, които поставят този регион на картата. Преди няколко години учените регистрираха най-много видове риби. Условията за гмуркане в Нос Кри са подходящи за всички нива. Трябва само да се гмурнете в топлата вода и бавно да се плъзгате по здравия коралов риф, като се наслаждавате на целия пъстър живот около вас.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм