С наближаване на летните месеци се увеличава желанието за пътуване.

„Музеят е място, където да загубите главата си“, казва архитектът Ренцо Пиано.

10 нестандартни музея в Германия Ако искате да избягате от натовареното ежедневие, погледнете в цветния пейзаж от музеи, които предлага Германия, представени от activ.de.

1. Шпионски музей в Берлин

Хората са се занимавали с шпиониране много преди да се появи интернет. В единствения в Германия шпионски музей може да разберете колко трудно е било това от древността до наши дни.

Там може да видите оригинални експонати от филмите за Джеймс Бонд, агентски радиостанции (уоки токи) и невероятни изобретения като отровни стрели под формата на чадър и камери, направени като червило.

В музея се използват най-съвременни технологии, за да доближат посетителите до света на агентите и тайните служби. Например, можете да кодирате и декодирате съобщения, да хакнете пароли, да пишете с тайно мастило или да минете през стаята с лазерите.

През 2020 година музеят е номиниран за наградата "Европейски музей на годината". Това е една от най-важните награди за музеите в Европа.

2. Музей на парите във Франкфурт 

Колко евро има общо в света? Как възниква инфлацията? Можете да си отговорите на тези вълнуващи въпроси в Музея на парите на Гермнанската народна банка.

Най-модерната изложба, открита през 2016 г., предлага интерактивно посещение на банката, 360-градусово кино в сърцето на музея.

Тук може да видите 12,5-килограмово златно кюлче и стена с банкноти на 229 страни.

10 щури момента на британския премиер Борис Джонсън (видео и снимки)

3. Музей на слепите хора в Берлин

Този малък музей разкрива света около темата за слепотата. Тук са добре дошли както слепи, така и зрящи.

За разлика от повечето музеи, тук витрините са отворени. Има много ежедневни предмети, които трябва да бъдат открити специално за слепи хора, например, Брайлова азбука, книги и настолни игри. 

Пет места, които да посетите в Гърция

4. Музей на поп и рок музиката в Гронау

Любителите на музиката не бива да пропускат този необикновен музей: изображения, звуци, експонати и мултимедийни елементи.

Креативно проектираните стаи впускат посетителите в света на поп и рок музиката от последните десетилетия. Може да получите представа за живота на величия като Фреди Меркюри, Мадона и Хелън Фишер. 

Акценти са звукозаписното студио на германската авангардна група „Can“, и Greenbox. В Greenbox посетителите могат сами да се вмъкнат в кожата на рок звезда: да облекат костюми, да скочат пред камерата и да запишат свое собствено музикално видео. В Музея на поп и рок музиката се провеждат също редовно концерти.

5. Музей на гробната култура в Касел

Единственият музей на гробницата в Германия се занимава с тема, която често се потиска в обществото: смъртта, но е толкова депресиращ, колкото изглежда на първи прочит.

Музеят дава впечатляващ поглед върху темата и показва колко различно хората по света се справят със смъртта. Например, някои африкански култури имат пищни погребения, които продължават няколко дни, а в Мексико „Денят на мъртвите“ се празнува с костюми и рисуване на лица.

6. Германски музей на хигиената в Дрезден

В седемте тематични стаи на постоянната експозиция се разглеждат различни аспекти от човешкия живот. Те включват например „Хранене и пиене“, „Движение“, „Запомняне, мислене, учене“ или „Красота, кожа и коса“. Музеят отдава голямо значение на илюстрацията: В изложбата например се среща стъкленият човек, прозрачен модел, през който се виждат органи, кости, кръвоносни и нервни съдове и ходът им в тялото.

Топ 10 големи гафове на американския президент Джо Байдън (видео)

7. Сладкарски музей в Китцинген

В сградата, където се намира музеят, винаги са живели сладкари и джинджифилови производители. Тук може да видите художествени форми за шоколадови фигури до исторически книги с рецепти и специализирана литература. Изложба разказва за пекарските и сладкарските занаяти от 19-и и 20-и век.

Знанията се предават и на по-младите поколения: В „сладката лаборатория“ учениците провеждат различни експерименти. 

8. Музей на германските машини в Еспелкамп

Искате ли малко пътешествие във времето? В музея на германските машини може да видите джубокс машини или исторически машини, задвижвани с монети от фамилията Гаузелман. 

Там може да се види първата вендинг машина „Merkur B“ на компанията Gauselmann Group, основана от Пол Гаузелман. 

9. Музей на книгата в Тройсдорф

Музеят показва исторически книги с картини, както и модерни илюстрации, като представя вълнуващ преглед на развитието на книжките с картинки през последните 100 години. 

Акцентът на музея е центърът Янош и негови оригинални рисунки. Има също така стая, посветена на приказката Червената шапчица. 

10. Музей на хляба и изкуството в Улм

В средата на центъра на Улм ще намерите красивата ренесансова сграда, в която се помещава Музеят на хляба и изкуството. Помещението е било склад за зърно и сол.

През лятото на 2019 година постоянната експозиция на музея отвори врати след ремонт. Състои се от две части: едната част се занимава с изкуство, другата част се върти около хляба, ежедневието, храненето и консумацията. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм