България е страна, изключително богата на природни и исторически забележителности. Безброй са красивите места, които си струва да бъдат посетени. Всички сме чували за Рилския манастир, Очите на Бога и Чудните мостове, но може би за първи път ще чуете за петте места, които са поместени в тази статия. А те наистина си заслужават да бъдат посетени.

Освен с красивата си природа, България се слави и с невероятната си кухня. Знаехте ли обаче, че именно тук се произвежда единственото плесенно сирене на Балканите? Да, не е туристическа дестинация, но пък си струва да научите повече за него в края на статията. 

Пет места, които да посетите в Гърция

А ето кои са петте не толкова популярни места в България, които си заслужава да видите: 

Пет уникални места в България, за които може би не сте чували

1. Мегалитът над село Бузовград

Мегалитът над село Бузовград е древно светилище от времето на късния енеолит. Намира се по северните склонове на Сърнена Средна гора в близост до село Бузовград, община Казанлък.

Работи се по задачата мегалитът над Бузовград да придобие статут на паметник с национално значение, който да бъде популяризиран като „Българският Стоунхендж“.

Снимка: Лиляна Узунова, lilyanauzunova.com

Мегалитът представлява скална група, в която чрез изсичане е обособен отвор с височина около 1,80 m. Изграден е така, че Слънцето попада в „прозореца“ при залез. Археолозите определят, че съоръжението е използвано още от населението обитаващо българските земи преди траките, а по-късно е наследено от самите траки. Вероятно то е изградено в периода 1800 – 1600 г. пр.н.е. Според предположения на археолозите в околността трябва да съществува древен некропол, но досега такъв не е открит. Според други мнения, мегалитът е природно творение.

2. Вкаменената сватба

Природният феномен Вкаменената сватба (Каменна сватба) се намира на 5 км. източно от центъра на град Кърджали, край село Зимзелен. Разположен е на площ от около 40 дка и е обявен за защитен обект през 1974 г. Най-впечатляващи са две 10-метрови скали, наподобяващи прегърнати младоженци.

Снимка: Getty Images

Легенда - местен момък залюбил девойка от съседно село. Само сините й очи светели на забуленото и лице, което никой не бил виждал. Залинял момъкът за прекрасните очи на девойката. Тогава баща му отишъл в селото и успял да я откупи за гърне, пълно с жълтици. Вдигнала се голяма сватба и шествието с момата тръгнало за Зимзелен.

Реклама на България като безопасна туристическа дестинация поискаха от бранша

Изведнъж духнал вятър, отвял кърпата и открил лицето на булката. От красотата ѝ свекърът занемял. Нечестиви мисли минали през главата му. Тогава се случило нещо страшно. Цялата сватба за миг се вкаменила. Останал само младоженеца, вцепенен от мъка и ужас. Замолил той вятъра да вкамени и него. Молбата му била чута. В краката му останала жива единствено малката локва, образувана от неговите сълзи, която съществува и днес.

3. Потопената църква на язовир Жребчево

„Свети Иван Рилски“, също наричана и Потопената църква, е църква в село Запалня, което е потопено през 1965 г. след изграждането на язовир Жребчево. Църквата, построена през 1895 г., е единствената останка от селото.

Летище Варна открива летния сезон с нови дестинации

През 1962 г. селото е залято от язовира, а през 1965 г. е почти изцяло под водата. На едно възвишение, в близост до останките на църквата, се намира изоставено гробище. Пред него, с лице към яз. „Жребчево“ е поставена паметна плоча за потопеното село Запалня. Текстът гласи: „Село Запалня, заселено XV в., изселено 1962 г.“

Снимка: Getty Images

Църквата се намира непосредствено до град Твърдица, в района, в който се намират новите постройки на жители на бившето село. Към 2017 г. тече дарителска кампания за неотложни мерки по укрепването на църквата.

Лятото със сигурност не е най-подходящото време за посещение на Потопената църква на язовир Жребечево, защото водите на язовира са пресъхнали и няма да видите наистина потопена тази многовековна постройка.

4. Природен парк „Небесните пасбища“

Само на около 70 километра от София, в село Осиковица, се крие едно райско кътче, където човек наистина може да забрави ежедневните си грижи, да се порадва на песента на птичките и да се слее с природата.

Това кътче се нарича Природен парк „Небесните пасбища“. Там човек може да се срещне с Мечо Пух, да се изкачи по стълбата към Рая, да пие чай в къщата на бабата на Червената шапчица и да мине по Седемте моста на любовта.

Снимка: Facebook - Природен Парк Небесните Пасбища, с. Осиковица

Това са само част от забавленията, които очакват посетителите. Десетки масички и столчета са пръснати наоколо, има също люлки, различни старинни съдове, герои от всякакви приказки, табели с древни философски мисли, кътчета, посветени на български творци и стрелки, отвеждащи в различни посоки.

Климатичните предзизвикателства пред българските планини

Всичко това съществува благодарение на д-р Васил Ангелов, който преди години превръща своите земи в хармонично място, достъпно за всички хора и то напълно безплатно.

5. Дяволският мост

Дяволският мост е мост на река Арда в Община Ардино, Област Кърджали. Дължината му е 56 метра.

От векове мостът е обвит в легенди и загадки. Почти нищо не се знае за строежа му, но според преданията негов създател е майстор Димитър от близкото село Неделино. Той приел предизвикателството да издигне мост над бурната река, макар всички преди него да се провалили в начинанието.

Снимка: Wikipedia

Справил се великолепно и за рекордно време, но скоро след това починал. Тук поверията нашепват, че в градежа на моста имал пръст Сатаната. Дяволът обещал на майстора да сподели тайна, която ще направи творението му вечно, ако той успее да го завърши за 40 дни. Не успее ли обаче, щял да вземе душата му. Димитър се справил с дяволската задача и Сатаната изпълнил обещанието си, но скоро след това даровитият майстор починал и отнесъл тайното познание в гроба.

Нов проект обединява музеите в Пловдив

Казват, че от Дяволския мост може да видиш лика на Сатаната, ако погледнеш към водите на река Арда между 11.00 и 12.00 часа на обед, когато мостът и отражението му образуват окръжност. 

* Сирене Черни Вит

„Черни Вит“ е вид българско сирене, което се произвежда единствено в района на село Черни Вит, община Тетевен, разновидност на бялото саламурено сирене. То е единственото плесенно сирене на Балканите.

Зеленото сирене от Черни Вит е уникално с благородната си, развита по естествен път плесен. Във всепризнатите производителки Швейцария, Италия и Франция голяма част от млечните продукти са изкуствено заразени с гъби. А в черновитското сирене те се самозараждат.

Снимка: green-cheese.eu

Историята на зеленото сирене е тясно свързана с бита на местните хора от времето, когато в Стара планина се отглеждат хиляди овце. В летните кошари, разположени по високопланинските пасища, овчарите правят сирене и го съхраняват в дървени качета. Постепенно саламурата от сиренето се отцежда през порите на дървото и парчетата остават на сухо.

Каква е тайната на българското зелено сирене?

В края на лятото овчарите свалят сиренето в селото и го складират в изби при постоянна влага и температура от около 10 – 12º С. При отварянето на качето, от досега с влажния и хладен въздух, сиренето започва да се покрива със синьо-зелена плесен.

Снимка: green-cheese.eu

Поради липсата на традиции, местните жители дълго време смятат мухлясалото сирене за развалено и некачествено. То започва да изчезва през 70-те години на ХХ век, когато местните производители заместват дървените съдове с пластмасови бидони. Преоткрито е едва през 2007 г. от италиански специалисти от международната организация „Slow Food“ и оттогава редовно се представя на световното изложение на сирена в гр. Бра, Италия, където получава висока оценка за своята уникалност и качество.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм