Гърция е една от най-красивите държави, които можете да посетите в Европа. Със своите емблематични гръцки острови, дълга история и вкусна храна, Гърция е предпочитана дестинация както за дълга почивка, така и за разходка за уикенда. 

Пет забележителни места в Гърция, които си струва да видите

Ето кои са пет от най-добрите места, които можете да посетите в Гърция:

Метеора

Метеора е едно от най-добрите места в Гърция, ако искате да видите нещо уникално. "Кацнал" високо в планините Пинд, Северна Тесалия, Метеора е огромен комплекс от манастири, които се издигат на стотици метри.

Wikipedia

Скалните пещери на Метеора са заселени през 11 век от християнски отшелници. В края на 14 век при османското нашествие по върховете на естествените скални укрепления гръцки монаси построяват манастири, до които се стига по въжени мостове, подвижни стълби и стъпала, вдълбани в камъка.

Реклама на България като безопасна туристическа дестинация поискаха от бранша

В района са съществували двадесет и четири манастира. Днес са останали само седем действащи, но единият е закрит за посещения на туристи. Метеора е в списъка на ЮНЕСКО на световното наследство.

Входната такса за посещение на манастир е 3 евро, а за деца до 12 години входът е безплатен.

Музей на Акропола

Музеят на Акропола е една от най-посещаваните туристически атракции в Атина. Проектирана от швейцарския архитект Бернар Чуми, сградата представлява ултрамодерна конструкция от стъкло и стомана с просторни изложбени пространства, построена специално за показване на древни находки от Акропола.

Getty Images

Музеят е разположен на югоизточния склон на Акропола, на древния път, водещ до „свещената скала“ в класическия период. Входът към сградата е на улица Дионисио Ареопагиту и в непосредствена близост до метростанция Акрополи, червената линия на метрото в Атина. 

Входната такса за музея е 5 евро.

Закинтос

Закинтос е третият по големина от Йонийските острови в Йонийско море и един от най-известните гръцки острови за посещение. Площта му е 408 км², а крайбрежната му ивица е с дължина от около 123 км. Климатът на Закинтос е мек средиземноморски с преобладаващи валежи от дъжд от ноември до януари и много слънчеви дни. 

Летище Варна открива летния сезон с нови дестинации

Има много места, които можете да видите на Закинтос, но вероятно едно от най-известните е плажът Навайо - затворен откъм сушата плаж с невероятна гледка. Единственият начин за достъп до плажа е по море, тъй като е заобиколен от много стръмни скали, които могат да бъдат опасни.

Getty Images

Известен е като залив на контрабандистите. През 1983 г. корабът „Панайотис“, превозващ контрабандно цигари от Турция за Италия, претърпява корабокрушение в морето край Закинтос и е изоставен от екипажа на този плаж.

Олимпия

Олимпия - мястото, на което се провеждали олимпийските игри през древността, e най-прославеното свещено място на Древна Гърция. 

Климатичните предзизвикателства пред българските планини

Намира се в историческата област Елида в северозападната част на полуостров Пелопонес, край Йонийско море. Разположено е в долината между река Алфей и нейния приток Кладеон.

Getty Images

Мястото на древното светилище е установено през 1766 г. През 1829 г. френски учени частично разкопават храма на Зевс и намират фрагменти от метопи, които са занесени в Лувъра. Една от интересните находки през 1877 г. е статуята на Хермес с детето Дионис от Праксител, изложена в Археологическия музей в Олимпия. 

Нов проект обединява музеите в Пловдив

Между 1 април и 31 октомври да посетите Олимпия ще ви струва 12 евро на човек. Между 1 ноември и 31 март цената е 6 евро. 

Лемнос

Разположен в северната част на Егейско море, остров Лемнос е по-малко известен остров, който не привлича чак толкова много туристи. Като се има предвид това, островът със сигурност е едно от най-добрите места в Гърция, за което не са чували твърде много хора.

Getty Images

Според легендите това е мястото, където е паднал Хефест, когато е бил изхвърлен от планината Олимп от майка си Хера, която като видяла колко е хилав се възмутила и го хвърлила на земята. Според друга версия е хвърлен от баща си Зевс, тъй като е взел страната на майка си при пореден съпружески спор.

Стартира туристическият сезон за круизен туризъм по Дунав

Близките вулкани са бълвали лава на брега, оставяйки интересни скални образувания, които са красива гледка.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм