Таласофобията е постоянен и силен страх от дълбоки води като океан или море. Това, което прави тази фобия различна от аквафобията - страхът от водата като цяло - е фактът, че тя е съсредоточена върху необятността, тъмнината и дълбочината. Хората, които страдат от това състояние, не се страхуват от намокряне, а по-скоро от мощта и мистиката зад вълните.

В опит да хвърлят малко светлина върху тази не толкова позната фобия, от Bored Panda са събрали на едно място едни от най-страшните снимки, споделени в онлайн група, показващи защо страхът от дълбока вода е реален.

20 снимки, които показват защо страхът от дълбока вода е реален

В Reddit съществува група, наречена „Таласофобия”, която обединява във виртуалното пространство близо един милион човека, от които 192-ма са потвърдили, че страдат от тази фобия. В онлайн групата потребителите споделят различен опит, снимки и размисли относно таласофобията.

„Ние сме просто група хора, споделящи истории, изображения и видеоклипове на дълбоки води, които предизвикват у нас страхопочитание, учудване и трепет”, казват модераторите пред Bored Panda. И допълват, че групата е пълна както с хора, които обичат океана, така и с такива, които се страхуват от него.

Топ 10 на най-добрите дестинации за гмуркане през 2022 година (снимки)

Таласофобията има сходни симптоми с други специфични фобии, като например клаустрофобия, и включва:

  • Внезапна поява на тревожност или страх;
  • Треперене;
  • Потене;
  • Сухота в устата;
  • Ускорена сърдечна дейност или сърцебиене;
  • Затруднено дишане, включително хипервентилация;
  • Болка в гърдите;
  • Страх от загуба на контрол.

Причините за развиването на специфични фобии, включително таласофобия, не са напълно изяснени и често се различават при отделните случаи. Но според общоприетото обяснение това обикновено е комбинация от генетични и външни фактори.

Топ 15 на най-опасните животни на планетата

Изследванията показват, че определени гени са свързани с определени специфични фобии, но все още няма проучвания, които разглеждат по-специално генетиката зад таласофобията.

Фобиите са хронични състояния, които могат да се влошат в хода на живота и да ограничат контактите и дейностите на човек. Хубавото е, че са лечими, въпреки че процесът не винаги е приятен. Но само около 10-25% от хората със специфична фобия в крайна сметка търсят помощ.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм