С падането на първия сняг зимата дойде, макар и малко по-рано от астрономическото й настъпване. Снегът усложни и пътната обстановка, предизвиквайки поледици и затруднявайки нормалното придвижване.

През зимата водачите трябва да се съобразяват с различни неща, като намалена видимост, хлъзгава настилка, удължен спирачен път, непроходимост. Следователно всеки шофьор трябва да се увери в изправността на основните системи на колата.

Поскъпна ли подготовката на колата за зимата тази година?

Според Закона за движението по пътищата от 15 ноември до 1 март всички автомобили трябва да бъдат със зимни гуми или дълбочината на грайфера им да не е по-малка от 4 милиметра. Грайферът на зимните гуми осигурява по-добро сцепление при хлъзгава пътна настилка по време на изкачване, спускане, спиране или ако превозното средство поднесе.

Гумите са годни за използване максимум до 4 години. По-старите стават опасни, независимо от дебелината на грайфера. 

Кога трябва да сменим летните гуми със зимни?

Друга важна част от колата, за която трябва да се погрижите още преди настъпването на зимата, е акумулаторът. Ако отдавна не сте карали извън града, заредете акумулатора с токоизправител, за да издържи през следващите месеци. Акумулаторът е най-чувствителният елемент на автомобила при ниските температури.

Друго нещо, за което не трябва да забравяте, са антифризът и зимната течност за чистачки. Антифризът предпазва двигателя от замръзване на течността в охладителната му система. Незамръзващата течност за чистачки предотвратява замръзването на самите пръскалки по време на движение. 

Техническата изправност на автомобилите трябва да се проверява периодично

Освен това, трябва да сте сигурни, че чистачките ви са здрави и ефективни. Работата на чистачките не бива да се подценява, тъй като при зимното шофиране те се използват постоянно. 

Огледайте и накладките, за да се уверите, че няма да ви създават проблеми. Заледените пътища затрудняват спирането през зимата, което е предпоставка за опасна ситуация или ПТП.

„Michelin” се отказва от бизнеса си в Русия

Проверете маслото в двигателя и в скоростната кутия, както и нивото на спирачната течност. При ниски температури маслото се сгъстява, а в такъв случай е хубаво да го смените. 

Уверете се, че осветителната система на автомобила ви е в изправност. Трябва да сте сигурни, че можете да разитате на светлините си, когато видимостта е намалена. Късите и дългите светлини, габаритите, стоповете и мигачите трябва да са наред. Фаровете трябва да са добре регулирани.

Ситуацията с пътя Смолян-Мугла остава сериозна, освен свлачища има и пропаднал мост

Ето какво задължитело трябва да имате в колата си през зимата:

  • Резервна зимна гума;
  • Вериги;
  • Четка за сняг и стъргалка за стъкла;
  • Допълнително гориво;
  • Резервна течност за чистачки;
  • Въже за дърпане;
  • Кабели за подаване на ток;
  • Лопата;
  • Одеяло.

Напомняме на шофьорите, че техническата изправност на автомобилите трябва да се проверява периодично, а не само преди зимния период. Задължително в изправност трябва да са гумите, спирачната и осветителната система, чистачките и измиващото устройство на автомобила, а водачите, които не спазват тези правила, подлежат на санкции.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм