Подготовката на автомобила за зимата излиза значително по-скъпа тази година. Това показа проверка на NOVA.

Тази година цената на нова гума от най-разпространения размер и нисък клас варира от 95 до 115 лв. за брой. Така за 4 гуми плюс цената на монтажа ще трябва да платим поне 100 лв. отгоре спрямо миналата зима. При течностите за чистачки и антифриза също има поскъпване – с между 20 и 50 %.

Кога трябва да сменим летните гуми със зимни?

С падането на температурите навън, изненадващите ремонти в един от сервизите у нас – растат. Повреди по охладителната система, неработещи чистачки и замръзване на стъклата най-често водят шофьорите там след падането на първия сняг. Други обаче просто искат да проверят автомобила преди пътищата да замръзнат.

„Смених летните гуми със зимни. Налял съм течност за чистачки. Докарах колата отново на проверка, тъй като предполагам, че една от накладките ми скърца”, разказва мъж, който вече е подготвил колата за зимата. Сега отстранява последните повреди, преди да тръгне на път през студените месеци. Всичко това му струвало повече пари тази година.

Техническата изправност на автомобилите трябва да се проверява периодично

Всяка част от автомобила трябва да е технически изправна, за да са сигурни шофьорите на пътя през зимата, разказва професионален автотехник. 

Според Закона за движението по пътищата от 15 ноември до 1 март всички автомобили трябва да бъдат със зимни гуми или дълбочината на грайфера им да не е по-малка от 4 милиметра. Когато температурите паднат под 7-8 градуса, което се случва в момента, управлението на автомобилите става по-трудно, предупреждават експертите. 

„Michelin” се отказва от бизнеса си в Русия

Гумите са годни за използване максимум до 4 години. По-старите стават опасни, независимо от дебелината на грайфера. Кога трябва да сменим летните със зимни гуми, обясни миналия месец пред Дарик радио Орлин Милков от Асоциацията на производителите, вносителите, търговците и вулканизаторите на гуми.

Къде и колко често караме са основните критерии за избор на гуми. Хубаво е да се съветваме с експертите, за да сме сигурни, че купуваме подходящи, добави той.

АПИ: Републиканските пътища вече са в режим на зимно поддържане

Експертите съветват шофьорите да не изчакват до последния момент и до първия сняг, защото тогава стават големи опашки пред сервизите. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм