6 от 10 души в България притежават автомобил, като обикновено превозното средство е закупено втора употреба и е на над 10 години.

Това сочи проучване на компанията за пазарни изследвания Nielsen сред интернет потребителите у нас.

Банки вдигат таксите в разгара на лятото

Според проучването, половината от акнетираните притежават автомобил, а 11% имат повече от една кола. Останалите 38% не притежават превозно средство.

Притежаваните от българите превозни средства са обикновено стари. 78% от анкетираните заявяват, че колата им е на повече от 10 години, докато едва 14% отговарят, че автомобилът им е на по-малко от 5 години.

Вандали потрошиха бронираното стъкло над разкопките в Шишковата градинка

18% пък притежават автомобил на възраст между 6 и 10 години. 55% от собствениците са закупили или получили кола втора ръка директно от предишния собственик. 31% са закупили колата си от автокъща, докато само 8% са закупили автомобил втора употреба от оторизиран дилър. Нов автомобил са закупили едва 12 %.

Проучването разкрива и какви автомобили предпочитат шофьорите у нас.

„Галъп”: 48% одобряват свалянето на кабинета, 50% са против

 29% от участвалите в допитването имат класически хечбек, т.е. не особено голяма кола с по-малък багажник. Второто място си поделят седан и комби – и двата типа се притежават поравно от 18% от собствениците на автомобили.

Що се отнася до вида на двигателя или горивото, то процентите са много близки - 41% бензин срещу 40% дизел.

Проучване: Пада подкрепата за европейската интеграция на Западните Балкани

Най-важните и решаващи фактори за тези, които планират да закупят автомобил през следващата година, са цената на автомобила (68%) и разходът на гориво (52%).

Другите значими фактори, посочени от анкетираните са тип двигател и марката на автомобила. Най-маловажните характеристики, с които българите биха съобразили покупката си  са класът и цветът на автомобила.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм