На всички ни се е случвало - по средата на игра или 5 минути преди да е трябвало да изпратите важни документи... или сте напът да гледате решаваща дузпа... когато всичко просто замръзва. И една малка иконка казва, че нямате интернет връзка. Колкото и разочароващо да е, освен ако не е имало повреда в инфраструктурата извън къщата ви, има сравнително лесно решение. Отивате до рутера, който вероятно мига, че има проблем. Изключвате го от контакта, изчаквате няколко мъчителни секунди и го включвате отново. Въпреки че вероятно сте пропуснали нещо критично междувременно, сега поне сте отново онлайн. Но защо това изглежда се случва толкова често, привидно от нищото?

Защо повечето сайтове са “.com” и как благодарение на интернет малка държава влиза в ООН

Е, ето къде е ключът от бараката. Въпреки че мислим за рутера като за обикновена малка кутия, която изпраща вашата интернет връзка до устройствата ви, има много неща, които се случват под капака. Точно като настолен компютър, рутерите имат собствен процесор, памет, основна платка, входове за кабели и дори операционна система. И всички те помагат за управлението на трафика на данни, решавайки какво трябва да бъде изпратено къде. И тези компоненти на рутера могат да бъдат претоварени по подобен начин, както когато отворите 40 таба на браузъра, множество HD видео потоци и игра, работещи едновременно, може да постави компютъра ви на колене. Прехвърлянето на тонове данни през вашия рутер към много различни устройства също може да го забави понякога до рязко спиране.

Публикуваха първия филм, направен почти изцяло от изкуствен интелект (видео)

Допълнително усложнява нещата фактът, че повечето домашни интернет връзки използват така наречените динамични IP адреси. Доставчиците на интернет услуги обикновено присвояват IP адреси, които са като улични адреси, за да помогнат на интернет трафика да намери вашите устройства към всеки от техните модеми само за определен период от време. Когато този период изтече, вашият интернет доставчик ще ви даде нов. Но ако рутерът ви е много зает, той може да не се захване за новия IP адрес и да продължи да се опитва да използва стария, което е нещо като да се опитвате да получавате поща в стария си апартамент. Рутерът ви, дори да крещи на сайтовете, няма да може да се свърже с тях, за да си поръчате пицата. Също по темата храна, вашият рутер може да прекъсва, защото е горещ като пещта, на която ви приготвят яденето.

Кога да слагаме летните гуми и защо

Много хора са виновни за това, но забутването на вашия рутер в ъгъл някъде, където вентилационните му отвори могат да бъдат блокирани от кабели или прах, може да доведе до прегряване. Така че не забравяйте да проверите дали  е натъпкан зад мебел. Той наистина трябва да може да диша. Но има и други проблеми, които не са непременно причинени от неизправност на рутера. Ако сте на Wi-Fi връзка, понякога ефирът просто става много претъпкан, особено ако сте в общата честотна лента от 2,4 GHz, където шумът от обичайните домакински устройства като микровълнови фурни и бебефони и дори сигналите от други близки рутери на една и съща честота може да се припокрие и да затрудни вашето приемащо устройство да чуе какво се опитва да каже рутерът.

Кога се сменят спирачните накладки и дискове

Ако това е така, което всъщност можете да разберете, като изтеглите мобилно приложение, за да разгледате близките мрежи, опитайте да влезете в настройките на рутера и да промените канала или да превключите към честотната лента от 5 GHz (различно от 5G, което е при мобилните данни, където G е за generation или генерация), ако вашият рутер и вашето устройство го поддържат. Това не само доставя данни по-бързо, но също така предлага много повече канали и като цяло са по-малко претъпкани.

Какво е ChatGPT? Всичко, което трябва да знаете за чатбота

И ако сте сменили каналите, уверили сте се, че вашият рутер е студен и дори утвърдената тактика за изключване и повторно включване не помага, вижте дали производителят на устройството има налична актуализация на фърмуера. Понякога периодичните проблеми с връзката са резултат от софтуер с грешки, който може да бъде разрешен с лесно изтегляне.

И накрая, запомнянето на тази шепа съвети обикновено гарантира, че вашият рутер никога няма да излезе от строя за твърде дълго време. Ако нищо друго не работи, дръжте стрес топка наблизо.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм