Изкуственият интелект вече доказва изключителните си възможности. Този филм е по сценарий, написан изцяло от AI “Bright Pen”. Всички гласове, които се чуват във филма, са генерирани също от него, както и т. нар. “концептуално изкуство” (бел. ред. - Concept art - това е форма, подобна на сториборд, която обикновено се рисува от художник, по която после режисьорите, операторите и сценографите се водят, докато правят филма.)

Какво е ChatGPT? Всичко, което трябва да знаете за чатбота

Лентата има човешки екип от цели двама души - режисьор и композитор. С други думи, всички останали функции, които виждаме изписани на края на филми, които обикновено се точат десетки минути, са заети от изкуствен интелект в този филм.

Ще успеят ли чатботовете да се наложат като следващата водеща технология

Това, разбира се, не е филм, за който се е налагало да се снимат кадри, така че голяма част от честите роли, които се използват в стандартен филм нямаше и да са нужни, ако се правеше от хора. Но все пак, ако ще наречем това произведение като тип “монтажен филм”, то не отрича наличието на купища хора, които да трябва да работят, за да може да бъде осъществен.

Италия блокира ChatGPT

В историята на киното има множество подобни филми, които използват изцяло архивни, преработени, рисувани и т.н. кадри. За тяхното осъществяване са нужни понякога дори няколко монтажиста и режисьора, често и повече от един сценарист и няколко редактора, поне един колорист и няколко специалисти по визуални ефекти. В “Last Stand” всичко това е свършил изкуственият интелект.

Белгиец се самоуби след комуникация с чатбот

Предполагаме, че режисьорът на филма - Хашем Ал-Гаили - е бил повече режисьор по монтажа, отколкото традиционен режисьор (имайки предвид мощта на изкуствения интелект). Може би той е взел решение за продължителността (за да не е четиричасова одисея) и е “залепил” кадрите във файл, за да може да се качи в интернет.

3 начина, по които AI ще промени света през 2023 година

За две денонощия филмът вече е гледан 16 000 пъти на официалния канал на режисьора, но понеже е разпространен на още много други места, предполагаме, че много бързо ще добие популярност.

Албанката, която създаде ChatGPT: Коя е Мира Мурати

По повод интересното решение филмът да е в съотношение 9:16 или портретно (вертикално), вместо обичайното за филми пейзажно (хоризонтално), предполагаме, че това също е било решение на изкуствения интелект. Това е най-вероятно поради нашумелия формат на кратки видеа в същото съотношение (TikTok, YouTube Shorts и т.н.). Продължителността на филма от десет минути също е в съответствие с тренда на краткия формат видео.

Кой държи правата върху изкуството, генерирано от изкуствен интелект?

Темата на филма е една от най-обсъжданите в sci-fi жанра - извънземни, идващи на Земята. Краткият формат по никакъв начин не пречи на историята, което говори за много добре написан сценарий, понеже както се знае във филмовите среди - най-лесно е да се снима дълъг филм, а е “невъзможно” същият да бъде съкратен.

Слънцето ще стане червен гигант и ще ни погълне? Интервю с ChatGPT

Генерираните гласове на президента Байдън, Доналд Тръмп и други лица, са изпипани от компютъра до степен, в която може човек да реши, че наистина са говорели за извънземни. Филмът е представен от гледна точка подобна на новинарски репортаж, смесена с тази на класически филмов наратив, което е също много популярно за подобен жанр.

Изкуственият интелект прави кредитирането за дребния бизнес по-ефективно

Филмът върви много добре по академичните точки на фабулната композиция, нужни за добър конфликт, което показва до колко много информация има достъп “Bright Pen”, понеже този тип информация почти не присъства в интернет. Рядко режисьори и сценаристи говорят толкова подробно за изкуството, камо ли на високо академично ниво. Съответно можем високо да оценим уменията на изкуствения интелект по писане на сценарий.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм