През последните месеци чатботовете са водеща тема в света на технологиите. ИТ гигантите влязоха в открита надпревара кой ще предложи по-добър и способен чатбот. Всичко това на фона на критики, че технологията все още допуска доста грешки, като не липсват и притеснения за нейната безопасност в дългосрочен план.

Какво е ChatGPT? Всичко, което трябва да знаете за чатбота

Разбира се, компаниите полагат усилия да успокоят анализатори и потребители. Microsoft дори обяви, че грешките на изкуствения интелект (AI) може да са полезни. Те мотивират потребителите да преглеждат генерираното от AI съдържание и да го редактират подобаващо. И дори и с грешки, услугите като Copilot все пак спестяват много време на потребителите, казва софтуерният гигант.

Слънцето ще стане червен гигант и ще ни погълне? Интервю с ChatGPT

Ентусиазмът на Microsoft е очакван, като се има предвид, че компанията инвестира милиарди долари в изкуствения интелект и OpenAI – създателят на ChatGPT, който привлече вниманието към чатботовете като цяло. Google и Meta също работят по такива проекти, както и китайският ИТ гигант Baidu. Разбира се, десетки по-малки компании развиват подобни технологии, при това от години. Възходът на чатботовете далеч не е толкова бърз, колкото изглежда.

Снимка: Pexels

Историята се повтаря

Внезапният интерес обаче провокира и много по-високи очаквания към технологията. Ако миналата година на чатботовете се гледаше като на услуга за улесняване на първата връзка на клиент с дадена компания, то сега амбициите са те да се превърнат в универсален инструмент и помощник в ежедневната работа. Хората могат просто да им опишат от какво се нуждаят, например презентация с конкретни данни, документ, отговор на имейл или пък дори цял роман с определена тема и герои. За секунди ботът ще генерира желаното съдържание.

“Капаните” на изкуствения интелект: За какво да внимаваме?

Всичко това може да звучи познато на почитателите на технологиите. Подобни обещания и очаквания имаше и за гласовите асистенти преди години. Очевидно е, че не се реализираха. След първоначалната еуфория, ентусиазмът около тях спадна, а функциите им така и не достигнаха огромното разнообразие от възможности, което обещаваха. Покрай кризите и съкращенията на персонал и Amazon, и Google ограничиха ресурсите за своите гласови асистенти. Microsoft отдавна се отказа от своя проект Cortana. Единствено Apple не е направила видима стъпка в ограничаването на усилията по Siri, но и няма особен прогрес в проекта.

Десетте най-големи ограничения на ChatGPT

Ентусиазмът около чатботовете в момента е в своя пик и сякаш дори не се допуска възможността те да последват съдбата на гласовите асистенти. Напълно е възможно след като еуфорията премине, да се окаже, че и те не се вписват чак толкова безпроблемно в ежедневието.

И това ще е познат сценарий. Случвал се е няколко пъти. 3D телевизорите щяха да са такъв хит, че в сегашно вече трябваше всички да използваме само такива и да се чудим как сме живели без тях. Виртуалната реалност също трябваше вече да е повсеместна и шлемовете и умните очила да са заменили смартфоните напълно. Таблетите и смарт часовниците също бяха се прицелили съответно към лаптопите и смартфоните, но и те не успяха да ги преборят.

Нов подход и голяма амбиция

Сега чатботовете искат дори да променят начина, по който хората взаимодействат с компютърните технологии като цяло. Те се осланят на няколко предимства. Първото е, че използват езикови модели и усъвършенствани алгоритми, които могат да се самообучават и подобряват постоянно. Освен това не „слушат“ постоянно хората, а очакват техните команди в специално поле. Засега командите са предимно в текстов вид, но дори новият модел GPT-4 вече може да приема и изображения и да ги описва (често с доста неточности).

Албанката, която създаде ChatGPT: Коя е Мира Мурати

За разлика от гласовите асистенти например, чатботовете изглежда имат и по-добър замисъл как да генерират доходи на своите създатели. Amazon например разчита на Alexa да мотивира хората да поръчват от онлайн магазина и така да се изплаща. За Siri и Google Assistant няма ясно видим начин как възвръщат огромните инвестиции на компаниите си.

При чатботовете сякаш има повече възможности. OpenAI вече предлага платена версия на ChatGPT с повече функционалност. И освен това предлага алгоритмите си и на компании, които да плащат, за да ги използват. Microsoft е сред тях, като също така участва и в разработката им за своите продукти. Чрез интегрирането им в Office приложенията например, Microsoft се надява да привлече повече клиенти към тях.

Чатботове срещу хора: Коe да изберете и защо?

Така чатботовете още от самото начало не само решават конкретни проблеми, но и имат ясен канал за доходи. Това е доста по-добра комбинация от амбициозните, но неясни очаквания и обещания на предишните технологии. Особено, ако ИТ компаниите устоят на изкушението да налагат технологията ударно на потребителите, което обикновено дава обратен ефект.

Друг проблем може да е и самата конкуренция между тях. Ако тя запази добрия тон, това ще е от полза за всички. Но има и риск ИТ гигантите отново да се скарат в желанието си да наложат своите проекти и стандарти на всички. Meta вече отправи критика към ChatGPT, че „не е нищо ново“ и предупреди да се внимава с прекомерната еуфория, за да няма разочарования, когато се допускат грешки.

Холивуд в страх: ChatGPT започва да пише сценарии за филми

А такива не липсват и тепърва ще се случват. И отново не самата технология ще е решаваща дали ще се хареса и приеме от потребителите, а начинът, по който тя ще бъде представена и аргументирана от ИТ бранша. А той понякога изпитва трудности с тази задача.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм