Като езиков модел, управляван от изкуствен интелект (AI), ChatGPT е способен да извършва най-различни задачи, като езикови преводи, писане на песни, отговаряне на въпроси и дори генерирането на компютърен код.

С впечатляващите си способности ChatGPT бързо се превърна в популярен инструмент за различни приложения - от чатботове до създаването на съдържание.

Слънцето ще стане червен гигант и ще ни погълне? Интервю с ChatGPT

Въпреки усъвършенстваните си способности, ChatGPT си има свoите ограничения, пише Darik Business Review. Както при всяка AI технология, той има определени слабости и предизвикателства, които могат да се отразят на неговото представяне и точност.

От Forbes са подбрали няколко ограничения на ChatGPT, вариращи от неспособността да разбира сложни ситуации до това, че разчита на пристрастни данни.

Попитахме ChatGPT как да планираме пътешествие из България

Разбирайки ограниченията на ChatGPT, ние можем да разберем по-добре потенциалните недостатъци и предизвикателства на използването на езикови AI модели в различен контекст.

Липсата на здрав разум

ChatGPT може да генерира отговори, които приличат на дадени от човек и има достъп до огромни количества информация, но не притежава здрав разум на нивото на хората, а моделът също така не разполага с основните познания, които ние имаме.

Попитахме ChatGPT как да управляваме личните си финанси. Ето какво ни отговори

Това означава, че ChatGPT може понякога да предоставя безсмислени или неточни отговори на определени въпроси или ситуации.

Липса на емоционална интелигентност

ChatGPT може да генерира отговори, които демонстрират съпричастност, но всъщност, не притежава емоционална интелигентност. Той не може да различава тънките емоционални знаци или да реагира адекватно на сложни емоционални ситуации.

Ограничения по отношение на разбирането на контекст

ChatGPT има трудности при разбирането на контекст, особено когато става въпрос за сарказъм или хумор. Въпреки че владее добре езиковата обработка, ChatGPT изпитва затруднения с улавянето на тънките нюанси на човешкото общуване.

Писател по Дарик: Изкуственият интелект е заплаха за критичното мислене и свободното слово

Например, ако потребител използва сарказъм или хумор в своето съобщение, ChatGPT може да не успее да улови точното значение и вместо това да предостави отговор, който е неподходящ или неуместен.

Проблеми с генерирането на дълго, структурирано съдържание

На този етап ChatGPT има известни затруднения с генерирането на дълго, структурирано съдържание.

Чатботове срещу хора: Коe да изберете и защо?

Моделът е способен да създава последователни и граматически правилни изречения, но може да има затруднения с предоставянето на дълги текстове, които следват определена структура, формат или наратив.

В резултат на това ChatGPT в момента е най-подходящ за генерирането на кратки текстове, като резюмета, списъци или кратки обяснения.

Ограничения при справянето с няколко задачи едновременно

Моделът се представя най-добре, когато му е зададена само една задача или цел, върху която да се фокусира. Ако помолите ChatGPT да изпълни няколко задачи едновременно, модеълт ще се затрудни да ги приоритизира, което ще доведе до спад в ефективността и точността.

Холивуд в страх: ChatGPT започва да пише сценарии за филми

Потенциално предубедени отговори

ChatGPT е обучен върху огромни масиви от текстови данни, а тези данни може да съдържат предубеденост или предразсъдъци. Това означава, че AI може понякога да генерира отговори, които неволно са предубедени или дискриминационни.

Ограничени познания

Въпреки че разполага с достъп до големи количества информация, ChatGPT няма достъп до цялото познание, което притежават хората. Чатботът може да е способен да отговаря на въпроси за много конкретни или нишови теми и може да не е запознат с най-новите промени в определени сфери.

Собственикът на „Билд“ и „Политико“ съкращава кадри заради замяна на журналисти с изкуствен интелект

Проблеми с точността и граматиката

Чувствителността на ChatGPT към печатни, граматически и правописни грешки е ограничена за момента. Моделът може също така да предоставя отговори, които са технически правилни, но може да не са изцяло точни по отношение на контекст или уместност.

Това ограничение може да се проявява най-вече при обработка на сложна или специализирана информация, където точността и прецизността са от съществено значение. Винаги трябва да предприемате стъпки за проверка на информацията, която ChatGPT генерира.

Необходимост от фина настройка

Ако имате нужда да използвате ChatGPT за много конкретни случаи, може да се наложи да направите фина настройка на модела, за да получите това, от което се нуждаете.

“Капаните” на изкуствения интелект: За какво да внимаваме?

Фината настройка включва обучаването му върху конкретен набор от данни с цел оптимизация на представянето за конкретна задача или цел, което пък може да отнема много време и ресурси.

Изчислителни разходи и мощ

ChatGPT е изключително сложен и усъвършенстван езиков модел, който изисква значителни изчислителни ресурси, за да работи ефективно. Това означава, че управлението на модела може да бъде сложно и да изисква достъп до специализирани хардуерни и софтуерни системи.

Освен това, използването на ChatGPT с хардуер от по-нисък клас или чрез системи с ограничена изчислителна мощ може да доведе до по-бавни времена за обработка, намалена точност и други проблеми с представянето.

Организациите би трябвало внимателно да обмислят изчислителните си ресурси и способности преди да използват ChatGPT.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм