Германският група издател "Аксел Шпрингер", собственик на медиите „Политико“, „Ди Велт“ и „Билд“, се готви да направи големи съкращения, заявявайки, че журналистите вече ще могат да бъдат заменяни от изкуствен интелект, съобщава „Гардиън“.

"Шпрингер" призовава медиите да се съсредоточат върху разследващата журналистика и оригиналните коментари, докато компанията се подготвя за съкращения на работни места в германските вестници „Ди Велт“ и „Билд“. Изпълнителният директор на германската медийна група заяви, че журналистите са изложени на риск да бъдат заменени от системи с изкуствен интелект като ChatGPT.

“Капаните” на изкуствения интелект: За какво да внимаваме?

Изявлението беше направено в момент, когато издателят се опитва да увеличи приходите на германските вестници и да ги превърне в "изцяло дигитална медийна компания". Той заяви, че предстоят съкращения на работни места, тъй като автоматизацията и изкуственият интелект все повече съкращават много от работните места, които подпомагат производството на журналистиката.

"Изкуственият интелект има потенциала да направи независимата журналистика по-добра, отколкото някога е била - или просто да я замени", заяви главният изпълнителен директор Матиас Дьопфнер във вътрешно писмо до служителите.

Новият AI чатбот в търсачката Bing заплашва, манипулира и флиртува с потребители

По думите му инструментите на изкуствения интелект като популярния ChatGPT обещават "революция" в информацията и скоро ще бъдат по-добри в "обобщаването на информация" от човешките журналисти.

"Разбирането на тази промяна е от съществено значение за бъдещата жизнеспособност на едно издателство", каза Дьопфнер. "Само тези, които създават най-доброто оригинално съдържание, ще оцелеят."

"Шпрингер" не уточни колко от служителите си може да съкрати, но обеща, че няма да се съкращава броят на "репортерите, авторите или специализираните редактори".

Машините идват и ще изядат работата ви. Заплахата от изкуствения интелект е вече тук

В писмото си до служителите Дьопфнер заявява, че медиите трябва да се съсредоточат върху разследващата журналистика и оригиналните коментари, а разкриването на "истинските мотиви" зад събитията ще остане работа за журналистите.

"Аксел Шпрингер" не е първият издател на новини, който се заема с използването на изкуствен интелект при създаването на съдържание. През януари BuzzFeed обяви, че планира да използва изкуствен интелект, за да "подобри" съдържанието си и онлайн викторините. Издателят на британските вестници "Дейли Мирър" и "Дейли Експрес" също проучва възможностите за използване на ИИ, като създаде работна група, която да разгледа "потенциала и ограниченията на машинното обучение като ChatGPT", заяви главният изпълнителен директор на групата пред „Файненшъл Таймс“.

“Реалност на дълбоко съновидение”. Когато изобразителното изкуство срещне изкуствения интелект

От стартирането си през ноември миналата година ChatGPT събра повече от 100 милиона потребители и ускори отдавна очакваната равносметка за това дали някои работни места могат да бъдат съкратени от изкуствения интелект. Програмата може да генерира изключително сложни текстове от прости заявки на потребителите, като създава всичко - от есета и молби за работа до стихотворения и художествени произведения. ChatGPT е широкообхватен езиков модел, обучен в неща от качване в системата на милиарди думи до ежедневни текстове от цялата мрежа. След това той използва целия този материал, за да предсказва думи и изречения в определени последователности. Но точността на отговорите му беше поставена под въпрос. Австралийски учени са открили примери за това, че системата е изфабрикувала препратки от уебсайтове и е посочвала фалшиви цитати.

Използването на изкуствен интелект в журналистиката също се оказа спорно.

Грешен отговор на новия AI бот на Google изтри $100 млрд. от пазарната стойност на компанията

Съобщава се, че технологичният уебсайт CNET използва инструмент с изкуствен интелект, за да генерира статии, които по-късно се сканират от човешки редактори за точност преди публикуване. През януари уебсайтът призна, че програмата има някои ограничения, след като доклад на сайта за технологични новини Futurism разкри, че повече от половината от историите, генерирани чрез инструменти на ИИ, трябва да бъдат редактирани за грешки. В един от примерите CNET е бил принуден да направи сериозни корекции в обяснителна статия за сложната лихва, която е съдържала редица грешки. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм