Google търси начини да увери хората, че все още е лидер в надпреварата за най-добра технология в сферата на изкуствения интелект, съобщават от сайта на Darik Business Review

За момента интернет гигантът изглежда не предоставя правилния отговор.

Реклама, която имаше за цел да представи новия AI бот на компанията, показа как той дава грешен отговор на въпрос.

Какво е ChatGPT? Всичко, което трябва да знаете за чатбота

Акциите на компанията майка Alphabet поевтиняха с над 7% вчера, което изтри 100 млрд. долара от пазарната ѝ капитализация.

По време на представянето на бота, който носи името Bard, той получава запитване какво може да се разкаже на 9-годишно дете за откритията на космическия телескоп Джеймс Уеб.

Google подготвя нов чатбот, който ще се конкурира с ChatGPT

Ботът даде отговор, че телескопът е първият, който прави снимки на планета извън нашата Слънчева система, докато всъщност това постижение от 2004 г. принадлежи на Европейския извънредно голям телескоп. Това бе грешка, която бързо бе посочена от астрономи в Twitter.

"Защо не проверихте този пример преди да го споделяте?", пише Крис Харисън от Университета в Нюкасъл.

Как дългогодишната онлайн доминация на Google може да приключи?

Инвеститорите също така бяха разочаровани от презентацията, която компанията направи относно плановете си да мобилизира изкуствения интелект в своите продукти.

Google е поставена под натиск от миналата година, когато подкрепената от Microsoft компания OpenAI представи новия софтуер ChatGPT. Той бързо се превърна в хит заради способностите си да се справя с училищни тестове, да пише текстове за песни и да отговаря на най-различни други въпроси.

От Microsoft обявиха тази седмица, че нова версия на нейната онлайн търсачка Bing, която изоставаше зад Google в продължение на години, ще използва технологията ChatGPT в още по-напреднала форма.

Изкуственият интелект на ChatGPT влиза в търсачката на Microsoft

Въпреки че инвеститорите приветстваха усилията в сферата на изкуствения интелект, скептиците предупреждават, че прибързването с технологията повишава рисковете от грешки или неточни резултати и поражда проблеми с плагиатството.

Говорител на Google е подчертал важността на сериозния изпитателен процес, заявявайки, че това е нещо, което компанията стартира тази седмица с нова изпитателна програма".

"Ще комбинираме външна обратна връзка с нашите вътрешни тестове, за да се уверим, че отговорите на Bard отговарят на високи стандарти за качество, безопасност и завършеност по отношение на информацията от реалния свят", е заявил говорителят.

Миналия месец компанията майка на Google, Alphabet, обяви, че закрива 12 000 работни места, освобождавайки около 6% от служителите си в световен мащаб.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм