През по-голямата част от последните 15 години Google изглеждаше като неудържима сила, тласкана напред от мощта на собствената ѝ онлайн търсачка и бизнеса с дигитална реклама. И двете неща обаче сега изглеждат все по-уязвими, пише Darik Business Review.

Тази седмица Министерството на правосъдието на САЩ обвини Google в монополистични действия по отношение на онлайн рекламата и призова части от компанията да бъдат отделени.

Новинарски сайт претърпя провал с използването на AI за писане на статии 

Това се случва няколко години, след като администрацията на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп заведе сходно дело, тръгвайки срещу доминацията на технологичния гигант в онлайн търсенето.

От Google заявиха, че Министерството на правосъдието “засилва позициите си, базирани на погрешен аргумент” и че с най-новото съдебно дело “се прави опит да се избират победители и губещи във високо конкурентния технологичен сектор.”

Разходка из три от най-уникалните офиси на Google

Ако бъдат доведени до краен успех обаче, и двете дела биха могли да преобърнат един бизнес модел, който превърна Google в най-влиятелната компания в онлайн рекламата.

Това би била най-значимата антимонополна победа срещу технологичен гигант, откакто правителството тръгна срещу Microsoft преди повече от 20 години.

Кой определя реда на резултатите в търсачката на Google?

Въпреки че съдебните дела копаят в сърцето на машината за приходи на Google, те могат да се проточат с години. Междувременно, два други спорни въпроса се очаква да определят бъдещето на Google в потенциално по-кратък период от време – възходът на генеративния изкуствен интелект и спадът на дела на Google от пазара на онлайн реклама.

Няколко дни преди заведеното дело Google обяви, че планира да съкрати 12 000 служители на фона на драстично забавяне в ръста на приходите, докато в същото време работи по въпроса за пренасочването на усилията на компанията частично към изкуствения интелект (AI).

Путин и Лена Бориславова са най-търсените личности в Google за 2022

Нова заплаха за онлайн търсенето

Google отдавна е синоним на онлайн търсенето. Това беше една от първите съвременни технологични компании, чието име се превърна в глагол. През миналата година обаче се появи нова заплаха, когато компанията OpenAI представи нов чатбот инструмент, базиран на AI, който носи името ChatGPT.

Потребителите на ChatGPT демонстрираха способността на бота да създава поезия, да изготвя правни документи, да програмира и да обяснява сложни идеи с не повече от една-единствена подсказка.

Кои известни личности са най-търсени в Гугъл за 2022?

Обучен върху голямо количество онлайн данни, ChatGPT може да генерира дълги отговори на въпроси с отворен край, въпреки че е склонен към някои грешки, или пък да отговаря на по-простички въпроси, чиито отговори преди това трябваше да се търсят в резултати от търсачката на Google.

ChatGPT e обучен върху огромни количества данни и използва това, за да генерира отговори.

И макар технологията, която се използва при ChatGPT, да съществува от известно време, фактът, че всеки може да си създаде профил и да експериментира с инструмента, доведе до голямо въодушевление относно генеративния AI и направи технологията потенциално разбираема за милиони хора, по начин, който преди това беше единствено абстрактен.

„Как да напусна Русия“ питат в Google руснаците

Смята се, че това също така е накарало ръководството на Google да обяви “червен код” по отношение на бизнеса си с онлайн търсения.

“Бизнесът на Google може би е само на година-две от пълно разрушение. AI ще елиминира страницата с резултатите от търсачката, откъдето компанията печели най-много пари,” написа в Twitter през миналата година Паул Буххайт, един от създателите на Gmail.

“Дори и да успеят да наваксат с AI, те не могат да го мобилизират напълно, без да унищожат най-ценната част от бизнеса си!”

Google и Meta глобени с над 71 млн. долара в Южна Корея

Аргументът е, че ако повече потребители започнат да разчитат на AI за своите информационни нужди, това може да ограничи рекламата при търсенето в Google, която е част от бизнес сегмент на стойност 149 млрд. долара в компанията.

Медийното отразяване на ChatGPT засили тази идея, като някои медии дори противопоставят ChatGPT и Google в директни тестове.

Сценарият за Google може да не е непременно кошмарен

Има някои причини, които поставят под съмнение реализирането на този кошмарен за Google сценарий.

Google обжалва неуспешно рекордната глоба, наложена му от ЕС

От една страна, Google развива дейност в много по-големи мащаби. През ноември уебсайтът на Google регистрира над 86 млрд. посещения, в сравнение с по-малко от 300 млн. за ChatGPT, сочат данни на SimilarWeb (ChatGPT стана достъпен за широката общественост в края на ноември.)

От друга страна, дори и в свят, в който Google предоставя конкретни, генерирани с AI отговори на запитвания, компанията може да анализира запитванията, за да предоставя реклама при тях, точно както го прави днес.

Самата Google има инвестиции в много усъвършенстван изкуствен интелект. Компанията дори влезе в новините през миналата година, след като инженер в компанията заяви, че разработваният чатбот с изкуствен интелект LaMDA проявява разум (От Google оспориха това твърдение и уволниха инженера.)

Google е пред съдебен иск за 25 млрд. евро във Великобритания и ЕС

Главният изпълнителен директор на компанията Сундар Пичай е казвал на служители, че въпреки че Google има сходни способности на тези на ChatGPT, компанията все още не предоставя генерирани от AI отговори на търсенията поради риска от неточна информация, което би било пагубно за Google в дългосрочен план.

Машина за продажба на реклама под натиск 

Целият този технологичен напредък се случва на фона на дългогодишно понижение в пазарния дял на Google от онлайн реклама. Позицията на Google в дигиталната реклама достига пик през 2017 г. с дял от 34.7% от щатския пазар, а очакванията за тази година са за дял от 28.8%.

Google е най-големият инвеститор в криптовалути в света през последната година

Google не е единственият рекламен гигант, който преминава през тази тенденция. Еднократни фактори, като войната в Украйна, както и опасенията от предстояща рецесия, засегнаха сериозно онлайн рекламата. 

Спадът също така идва на фона на нарасналата конкуренция за Google на пазара. Конкуренти, сред които Amazon, TikTok и дори Apple, привличат все по-голям дял от онлайн рекламата.

Каквато и да е причината, рекламният бизнес на Google, който все още е огромен, изглежда ще среща все по-големи затруднения.

А тези затруднения може да се увеличат, ако някои от прогнозите за генеративния AI се сбъднат, или съдебните дела на Министерството на правосъдието на САЩ, в крайна сметка, отслабят хватката на Google над онлайн рекламата.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм