"Как уехать из России?" (Как да напусна Русия).

Този въпрос буквално "избухна" в "Гугъл" в часовете преди очакваната реч на руския президент Владимир Путин, пише Клуб Z". В крайна сметка се оказа, че държавният глава няма да произнася слово тази вечер.

Германските сили на реда обискираха имоти на руски олигарх, близък до Путин

Въпросите "Как да напусна Русия?" и "Как да си счупя ръката?" също регистрираха внезапен пик в търсенията в Google.

Навални: Мобилизацията ще доведе до огромна трагедия

Руснаците също са търсили и ключови думи като "мобилизация", "мобилизация в Русия" и "как да напусна Русия без задграничен паспорт".

Вчера, 20-ти септември, "независимите републики" ДНР и ЛНР обявиха, че ще проведат референдум между 23 и 27 септември за присъединяване към Русия. Такива референдуми се готвят и в окупираните територии на Запорожие и Херсон. Междувременно руският парламент одобри законопроект, с който се затягат наказанията за престъпления като дезертьорство и отказ от участие в мобилизация.

Военният министър: Има риск за сигурността ни, пряка заплаха - не

Това провокира множество експерти да предположат, че Русия се готви да "припознае" резултатите от референдумите, които сама ще организира, да приеме, че гласувалите за присъединяването вече са част от руската федерация и по този повод да обяви пълна мобилизация - като защита на "руската държава" срещу украинските атаки.

Заради мобилизацията долърът скочи до най-високата си стойност от 20 години

Руски депутат: Няма да има пълна мобилизация

Все пак руснаците, които твърдо подкрепят "специалната военна операция", но само ако не бъдат пратени в окопите, могат да спят спокойно тази вечер. Председателят на комисията по отбраната на руския парламент Андрей Картаполов обяви, че пълна мобилизация няма да има.

Шаламанов: С този ход на Путин рискът за България също се увеличава

Той припомни, че говорителят на Кремъл Дмитрий Песков многократно е уверявал, че мобилизация не се планира.

Картаполов допълни, че приетият днес законопроект не е бил свързан с текущата "специална военна операция", а бил приет за "дългосрочни цели". Сегашната ситуация обаче наистина допринесла за приемането на тези изменения, изтъкна депутатът. 

Путин обяви частична военна мобилизация в Русия

Все още обаче предстои да се чуе думата на Путин, който отложи планираната си реч.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм