Президентът на Русия Владимир Путин обяви незабавна частична военна мобилизация. В телевизионно обръщение той аргументира решението си с необходимостта от защита на суверенитета и териториалната цялост на страната.

Путин предупреди, че Русия е готова да използва и ядрено оръжие. Мобилизацията е частична и засяга гражданите, които са отбили редовната си военна служба, подлежат на запас и имат необходимите способности и опит. Ще бъдат призовани 300 хиляди души, като мобилизацията започва от днес.

Макрон: Войната в Украйна е връщане към империализма

В обръщението си Путин изтъкна, че руските войски в Украйна противостоят "не само на неонацистките формирования, но и на цялата военна машина на колективния Запад".

Той допълни, че ръководителите на предприятията от военно-промишления комплекс носят пряка отговорност за увеличаването на производството на оръжия и военна техника.

Шолц: Руските референдуми в Украйна са фалшиви

Вашингтон, Лондон, Брюксел открито тласкат Киев да пренесе военните действия на наша територия. Вече открито се говори за това, че с всички средства Русия трябва да бъде унищожена на бойното поле, нарушавайки политическия, икономическия, културния, изобщо всякакъв суверенитет.

Путин обвини в ядрен шантаж някои представители на водещи държави от НАТО и увери, че за защитата на народа си Русия е готова да използва всички налични средства.

Киев: Русия планира да мобилизира около 90 000 бойци

В ход е и ядрен шантаж. Става дума за изказванията на някои високопоставени представители на водещи страни в НАТО за възможността  срещу Русия да се използва оръжие за масово поразяване – ядрено оръжие.

На тези, които си позволяват такива изказвания искам да напомния, че и нашата страна разполага с различни средства за поражение. А по някои компоненти те са по-съвременни от тези на НАТО.

Путин: Турция ще плаща за една четвърт от руския газ в рубли

И при заплаха за териториалната цялост на нашата страна, ще използваме всички налични средства за защитата на Русия и нашия народ. Това не е блъф.

Руският президент обяви, че вече е подписал необходимия указ и мзобиризацията  започва незабавно. 

Запорожие се присъединява към референдум за анексиране от Русия

Мобилизационните  дейности започват днес. Руските граждани, които ще бъдат мобилизирани ще получават заплати и социални осигуровки като професионалните войници, сражаващи се в Украйна.

По думите на Путин украинският народ е превърнат в пушечно месо. Той също така изрази подкрепа за обявените вчера референдуми за присъединяване към Русия на украинските райони Луганск, Донецк, Херсон и Запорожие.

В отговор на речта посланикът на САЩ в Украйна Бриджит Бринк  отговори, че „фалшивите референдуми и мобилизацията са признаци на слабост, на руски провал. Ще застанем с Украйна толкова дълго, колкото е необходимо.“

Последва изявление на руския министър на отбраната Сергей Шойгу. Той поясни, че ще бъдат призовани 300 000 души или малко над един процент от 25 милиона души, които биха могли да бъдат мобилизирани. 

Частичната мобилизация ще се прилага за хората с предишен военен опит и няма да се набират военнослужещи принудително или студенти, подчерта Шойгу. Според него мобилизацията се извършва с цел засилване на контрола върху вече завзетите територии.

Самата линия на съприкосновение, можем да я наречем както фронтова, така и контактна, е дълга повече от 1000 км. Естествено, това, което е отзад, и това, което е там, по тази линия - трябва да бъде закрепено, тези територии трябва да бъдат контролирани. И, разбира се, именно това е целта на тази работа - имам предвид частичната мобилизация.

В интервю за телевизия "Россия-24" Шойгу заяви, че загубите на Русия в хода на войната в Украйна са близо шест хиляди души.

Подоляк за мобилизацията в Русия: Войната не върви според плана на Москва

Съветникът на украинския президент Володимир Зеленски Михайло Подоляк заяви, че обявяването на частичната мобилизация в Русия е ход, който подчертава, че войната не върви според плана на Москва, предаде Ройтерс.

Вицеканцлерът на Германия Роберт Хабек нарече частичната мобилизация в Русия "допълнителна ескалация", "лош и погрешен ход".

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм