Има риск за националната ни сигурност, но пряка заплаха за България няма. Това коментира на брифинг в Министерския съвет служебният министър на отбраната Димитър Стоянов във връзка с обявената частична военна мобилизация в Русия.

По думите на Стоянов всеки тлеещ конфликт в друга държава е риск за националната ни сигурност. Според него засега няма необходимост от увеличаване на контингента на НАТО в България именно защото няма и пряка заплаха за страната ни.

Изявления след заседанието на правителството

Изявления след заседанието на правителството

Posted by Darik.bg on Wednesday, September 21, 2022

Министърът на отбраната анонсира, че кабинетът е приел проекта за придобиването на още 8 изтребителя Ф-16, така че страната ни да разполага с пълна ескадрила от 16 самолета. Очаква се първите 8 да пристигнат през 2025 г., а вторите – през 2027-а.

Наличните изтребители МиГ-29 ще се ползват до края на 2023-та, но при условие, че Полша достави договорените двигатели. След това ще се търсят възможности за закупуването на друг вид самолет, който обаче да е на лизинг.

„Как да напусна Русия“ питат в Google руснаците

По искане на Украйна, служебното правителство реши да предостави безвъзмездно допълнителна хуманитарна помощ за страната, обяви министърът на отбраната Димитър Стоянов.

Според Стоянов обявената от руския президент Владимир Путин частична военна мобилизация води до ожесточаване на конфликта с Украйна и трудно предсказване за края му.

„Украйна печели тази война“ и още от световните лидери

Министърът отбеляза, че правителството е приело програмата с приоритетните инвестиционни разходи на министерството. Тя се състои от 13 проекта на стойност 6,6 млрд. лв.

По думите му страната ни разполага със стара съветска техника, която не можем да поддържаме заради конфликта в Украйна. Наличните изтребители МиГ-29 ще продължат да се експлоатират до края на 2023 г., но при условия, че Полша достави договоритените двигатели.

Путин обяви частична военна мобилизация в Русия

Това налага да се търсят възможности за закупуването на лизинг на друг вид самолет, посочи министърът и уточни, че вече страната ни е изпратила запитвания до различни държави.

Засега страната ни е получила отговор само от 2 държави – Франция и Швеция.

След разговорите с двете държави, страната ни очаква и конкретните оферти, като не сме се отказали и от предложения от САЩ и Израел.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм