Световни лидери реагираха незабавно, след като руският президент Владимир Путин обяви частична мобилизация в Русия.

Германия

Вицеканцлерът на Германия Роберт Хабек определи предприетия ход като „лош и погрешен“, наричайки го "допълнителна ескалация".

Шолц: Руските референдуми в Украйна са фалшиви

"Ние ще разгледаме това и ще обсъдим как да реагираме", каза той, без да дава подробности.

Нидерлания

Според премиера на Нидерландия Марк Рюте този ход „е ясен знак за паника в Кремъл след поредица от украински печалби в североизточната част на страната.“

„Мобилизацията, призоваваща за референдуми в Донецк, всичко това
е признак на паника. Неговата реторика за ядрените оръжия е
нещо, което сме чували много пъти преди. Съветвам да се запази спокойствие.

Бивш съветник на Путин: Ясно е, Русия няма война срещу Украйна

Латвия

Латвийският външен министър Едгарс Ринкевич заяви в Туитър, че Латвия, която граничи с Русия, няма да предложи убежище на руснаци, бягащи от мобилизирането на войски в Москва.

Полша

Ще направим всичко възможно с нашите съюзници, така че НАТО да подкрепи Украйна още повече, за да може тя да се защити", каза полският премиер Матеуш Моравецки, като добави, че „Русия ще се опита да унищожи Украйна - и да промени границите си.“

Румъния

Румънският премиер Николае Чука заяви на правителствено заседание: "Днес е Международният ден на мира и вместо да празнуваме, както е редно, за съжаление тази сутрин се запознахме с изявленията на президента Путин, запознахме се с безпокойство с изявленията за частична мобилизация на армията на Руската федерация и провеждането на т.нар. референдуми в Донбас, Херсон и Запорожие. Запазваме балансираното си отношение и ще продължим да анализираме спокойно развитието на ситуацията заедно с нашите съюзници в НАТО и партньорите в Европейския съюз. Изразявам същевременно надежда, че ситуацията в зоната на конфликт няма да ескалира".

Китай

Китайското външно министерство призова всички страни да се включат в диалог и консултации и да намерят начин да се справят с опасенията за сигурността на всички.

Позицията на Китай по отношение на Украйна е последователна и ясна, заяви говорителят Ван Венбин на медиен брифинг в сряда.

Путин обяви частична военна мобилизация в Русия

Чехия

Премиерът на Чехия Петър Фиала заяви, че частичната мобилизация е "опит за по-нататъшно ескалиране на войната, която Русия започна срещу Украйна".

Той каза, че това е "още едно доказателство, че Русия е единственият агресор".

"Необходимо е да помогнем на Украйна и в наш собствен интерес трябва да продължим с нея."

Подоляк за мобилизацията в Русия: Войната не върви според плана на Москва

Украйна

Съветникът на украинския президент Володимир Зеленски Михайло Подоляк заяви, че обявяването на частичната мобилизация в Русия е ход, който подчертава, че войната не върви според плана на Москва.

Великобритания

Бриганският министър на отбраната Бен Уолъс също сподели, че „действията на Путин са признание, че планът в Украйна се проваля.“

„Той и неговият министър на отбраната изпратиха десетки хиляди свои граждани на смърт. Никакво количество пропаганда не може да скрие факта, че Украйна печели тази война.“

Папа Франциск осъди "дивачеството" в Украйна, той нарече страната „мъченица“ в седмичната си реч, която се провежда във Ватикана.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм