"Свикването на частична мобилизация в Русия показва пълен провал и на военно, и на политическо ниво на т. нар специална военна операция, която трябва да премине към война". Това  заяви бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов пред NOVA. “Това показва, че основните оръжия на президента Путин са лъжата и шантажът”, допълни той. 

Путин обяви частична военна мобилизация в Русия

Шаламанов поясни, че частична мобилизация означава, че ще бъдат свикани в казармата специалисти, които са необходими за конкретна дейност. Подробности за нея обаче няма как да бъдат дадени на този етап, защото “обемът на всяка мобилизация е едно от най-секретните неща в държавата”.

„Украйна печели тази война“ и още от световните лидери

“Тази частична мобилизация поставя света в нова ситуация, в която трябва да се взимат решения”, категоричен е военният експерт. “Ситуацията е паническа, по отношение на Кремъл. Целта е да бъде предотвратен тотален провал на започнатото на 24 февруари тази година”, каза още той. 

Общественици пред Дарик: Теорията за денацификацията приключи

Според него този ход на президента Путин означава, че рискът за България също се увеличава. “Трябва  да се свика извънредно парламента и да се вземе важно решение по отношение на рязката ескалация на конфликта. Рисковете за България нарастват и те не могат да бъдат оставени са в ръцете на президента Радев и служебното правителство. Нужна е засилена военна подкрепа за Украйна, за да не се допусне истинска касапница и ядрен шантаж”, заяви Шаламанов.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм