Google е изправена пред съдебен иск на стойност 25 млрд. евро в Обединеното кралство и ЕС, който обвинява технологичната компания в антиконкурентно поведение на пазара на цифрова реклама, предаде БГНЕС.

Започва второто разследване за рекламните практики на „Гугъл“ във Великобритания

Компанията, която е ключов играч на пазара на онлайн реклами, както и доминираща сила в търсенето, е обвинена в злоупотреба с властта си на пазара на рекламни технологии, който координира продажбата на онлайн рекламно пространство между издатели и рекламодатели, съобщи "Гардиън".

Създаденият от Google изкуствен интелект има съзнание

"Издателите, между които местните и националните новинарски медии, които играят жизненоважна роля в нашето общество, отдавна са ощетени от антиконкурентното поведение на Google", заяви Дамиен Герадин от белгийската правна фирма "Geradin Partners", която участва в делото в ЕС. "Време е Google да поеме своите отговорности и да изплати щетите, които е нанесла на тази важна индустрия. Ето защо днес обявяваме тези действия в две юрисдикции, за да получим обезщетение за издателите от ЕС и Обединеното кралство", съобщават от фирмата. 

Google ще трие местоположението на потребители при посещения за аборт в САЩ

Британската адвокатска кантора "Humphries Kerstetter" планира да заведе дело в апелативния съд по конкуренция през следващия месец, въпреки че процесът може да отнеме години, за да се стигне до заключение. Британският орган за защита на конкуренцията също разследва властта на Google на пазара на технологии за цифрова реклама.

Бивш шеф в Twitter сподели опасения за сигурността

Тоби Стар, съдружник в "Humphries Kerstetter", заяви, че искът, който има за цел да възстанови приходите от реклама, загубени поради предполагаемото антиконкурентно поведение на Google в продължение на години, няма да бъде насочен само в полза на новинарските сайтове.

Как трябва да действаме при кражба на профил в социална мрежа?

"Този важен иск ще представлява група от жертви на антиконкурентното поведение на Google в областта на рекламните технологии, които са загубили общо около 7 млрд. Това включва новинарските сайтове в страната с голяма ежедневна читателска аудитория, както и хилядите собственици на малък бизнес, които зависят от приходите от реклама - било то от техния риболовен уебсайт, хранителен блог, футболен фен магазин или друго онлайн съдържание, за което са прекарали време в създаване и публикуване", каза той. 

Искът на Обединеното кралство ще бъде "opt out", което означава, че засегнатите страни ще бъдат автоматично третирани като част от иска, докато искът на ЕС, който ще бъде подаден в Нидерландия, ще бъде "opt in", което означава, че бъдещите ищци трябва да подадат молба, за да се присъединят към иска. Стар заяви, че очаква "много хиляди" в Обединеното кралство да бъдат включени в иска.

ЕК ще предложи европейски закон за свободата на медиите

Комбинираните искове търсят общо обезщетение, което според оценки на правни представители може да достигне 25 млрд. евро. Исковете се финансират от фирми за финансиране на съдебни спорове в Обединеното кралство и Нидерландия, които получават дял от приходите от спечелено дело.

Туитър ще плати глоба от 150 милиона долара

Говорител на Google заяви: "Google работи конструктивно с издателите в цяла Европа - нашите рекламни инструменти и тези на многобройните ни конкуренти в областта на рекламните технологии помагат на милиони уебсайтове и приложения да финансират своето съдържание и дават възможност на бизнеси от всякакъв мащаб да достигат ефективно до нови клиенти. Тези услуги се адаптират и развиват в партньорство със същите тези издатели. Този съдебен иск е спекулативен и опортюнистичен. Когато получим жалбата, ще се борим енергично срещу нея."

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм