1 млн. и 600 хил. фалшиви профили е изтрила компанията Мета през първите 4 месеца на тази година, голяма част от които всъщност са откраднати. Това обясни в интервю за Дарик специалистът по дигитален маркетинг Иво Илиев.

Най-често жертвите се провокират да кликнат върху линк, изпратен по имейл или като съобщение, който води до хакерския сайт. В зависимост от това за какво ще се използва откраднатия профил, хакерите решават дали да го преименуват, или не. Най-често профили се крадат от най-популярните социални мрежи Фейсбук и Инстаграм, но напоследък зачестяват кражбите и в Тик ток.

Бивш шеф в Twitter сподели опасения за сигурността

Да се внимава при отварянето на линкове, съветва Иво Илиев. Да го правим само ако сме сигурни от къде идва, а ако не сме – да не го отваряме.

Много е важно при кражба на профил да се защитат имейл адресите и другите профили на потребителя като незабавно се сменят паролите, поясни Иво Илиев.

България - на 10-о място в ЕС по достъп до бърз интернет

Обикновено се атакуват много профили, без да бъдат подбирани по определени критерии, както е и при телефонните измами. Най-често това става в най-популярните социални мрежи Фейсбук и Инстаграм, но напоследък зачестяват кражбите и в Тик-ток.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм