България е на десето място в ЕС по достъп до фиксиран високоскоростен интернет, показват данни на Евростат. През миналата година почти 85% от домакинствата у нас са имали достъп до бърз интернет, което над средното равнище за Европейския съюз. България е сред страните с бурно развитие в този сектор, като се забелязва значително увеличение на броя домакинства с достъп до интернет от 2013 година досега.

Водещи в класацията са Малта със 100% покритие, Люксембург, Дания, Испания и Латвия. По разпространение на интернет покритието Холандия, Португалия, Ирландия и Румъния изпреварват с малко България, назад остават Германия, Белгия, Словакия, Франция.

Google е най-големият инвеститор в криптовалути в света през последната година

По данни на Евростат що се отнася до разпространение на интернет в слабонаселени райони България отново е на 10-о място в ЕС и е над средните равнища за съюза. В райони с под 100 души на квадратен километър покритието обхваща 61% от домакинствата при средно 37 на сто за целия Европейски съюз. Лидер по този показател отново е Мална, която има 100% покритие на своята територия, Люксембуг и Дания осигуряват интернет на 80% от домакинствата в слабонаселени райони.

На дъното на класацията за достъп до бърз фиксиран интернет са Гърция, Кипър, Италия и Австрия, които имат между 20 и 50% покритие на домакинствата. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм