Бивш шеф по сигурността на Twitter се превърна в разобличител и свидетелства, че компанията е подвела потребителите и американските регулатори относно пропуски в нейната сигурност.

Пейтер Затко твърди, че Twitter е подценил колко фалшиви и спам акаунти има на неговата платформа.

Чатботът на Meta казва, че Зукърбърг експлоатира хората за пари

Обвиненията може да повлияят на съдебната битка между Twitter и милиардера Илон Мъск, който се опитва да отмени сделката си за 44 милиарда долара (37 милиарда паунда) за закупуване на компанията.

Twitter казва, че твърденията на Затко са неточни и непоследователни.

В изявлението на компанията се казва, че той е бил уволнен през януари заради неефективно ръководство и лошо представяне.

Хората прекарват най-много време в YouTube

В изобличителните разкрития на Затко, разкрити за първи път от CNN и The Washington Post, той обвини Twitter, че не поддържа строги практики за сигурност и „лъже за ботовете на Илон Мъск“.

Той подаде жалбата си до Комисията по ценните книжа и борсите през юли. 

В нея Затко критикува също начина, по който Twitter обработва чувствителна информация и твърди, че не е успял да докладва точно някои от тези въпроси на американските регулатори.

Мъск обяви условия за обновяване на сделката за Twitter

Twitter се сблъска с редица високопоставени хакове , насочени към Барак Обама, Джо Байдън и Кание Уест.

Сред опасенията си Затко твърди, че Twitter е страдал от необикновено висок процент на инциденти със сигурността – „приблизително един инцидент със сигурността всяка седмица, достатъчно сериозен, че Twitter е длъжен да го докладва на регулаторите“.

Той каза, че така наречените вътрешни заплахи - рискове за сигурността, породени от хора със злонамерени намерения от компанията - са останали "практически ненаблюдавани".

"Туитър" обяви 270 милиона долара загуба за второто тримесечие

Бившият шеф по сигурността разкри загрижеността си за това как Twitter обработва данни, твърдейки, че твърде много служители имат достъп до чувствителни системи и потребителски данни.

Той се притеснява, че компанията няма работещ план за възстановяване след срив и твърди, че в миналото Twitter не е успял да изтрие правилно данните на хора, които са анулирали своите акаунти.

Относно фалшиви и спам акаунти той каза, че „умишленото невежество е норма“ в технологичната компания и обвини ръководителите на Twitter, че нямат голям стимул да идентифицират точно колко наистина има в платформата.

Мъск се отказа от сделката с Туитър, компанията ще го съди

Според The ​​Washington Post обаче той „предоставя малко твърди доказателства“ в подкрепа на тези твърдения.

Въпреки това адвокатите на Илън Мъск скочиха срещу коментарите. Юридическият му екип в момента се опитва да измъкне шефа на Tesla от сделката, като твърди, че Twitter няма начин да провери колко от неговите 229 милиона активни потребители на ден всъщност са хора.

Мъск: Правя всичко възможно, за да увелича раждаемостта

Адвокатът на Затко каза пред CNN, че неговият клиент е започнал процеса на подаване на сигнали преди предложението за придобиване да стане публично достояние и не е осъществил контакт с Илон Мъск.

Въпреки това, един от адвокатите на Илон Мъск, Алекс Спиро, каза пред CNN, че Затко е бил призован да бъде потенциален свидетел. Бивш хакер, Пейтър Затко е добре позната фигура в кръговете по компютърна сигурност.

Той също така е заемал ръководни позиции в Google и агенцията за изследване и развитие на правителството на САЩ DARPA.

Сенатори призовават за разследване на TikTok

Говорител на Twitter каза: „Твърденията и опортюнистичният момент на Затко изглежда са предназначени да привлекат вниманието и да нанесат вреда на Twitter, неговите клиенти и неговите акционери. Сигурността и поверителността отдавна са приоритети за цялата компания в Twitter и ще продължат да бъдат.“

Джон Тай от Whistleblower Aid, който помага на Питер Затко, го описа като „герой“ и призова агенциите бързо да разследват обвиненията.

Видео: Юрий Яковлев

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм