Комисия на Конгреса на САЩ призова за разследване на практиките за защита на личните данни на TikTok, с което засили натиска срещу социалната мрежа, собственост на китайската група "ByteDance", предава RaiNews.

Германия започва разследване на Google Maps

В центъра на спора е статия в "Buzzfeed", публикувана в средата на юни, в която се твърди, че служители на "Bytedance" в Китай многократно са имали достъп до непублични данни на американски потребители на приложението.

Google ще трие местоположението на потребители при посещения за аборт в САЩ

TikTok потвърди тази информация и се опита да отговори на опасенията на американските сенатори, без да успее да ги успокои. Марк Уорнър (демократ) и Марко Рубио (републиканец), председател и заместник-председател на Комисията по разузнаване на Сената на САЩ, изпратиха писмо до американската агенция за защита на потребителите FTC с искане да разследва "очевидната измама". 

"Служителите, базирани в Китай, са имали пълен достъп до информация за потребителите, включително дати на раждане, телефонни номера и други данни за удостоверяване", посочват те, преди да се позоват на китайския закон, който изисква от компаниите в страната да споделят данните си, ако Пекин поиска това. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм