Германският антикартелен орган обяви, че е започнал проверка на Google Maps във връзка с ограничения, които може да му дават несправедливо предимство пред конкурентите, информира БГНЕС.

В изявление се казва, че производството има за цел да проучи възможни антиконкурентни ограничения, наложени от платформата в ущърб а алтернативни доставчици на картографски услуги.

Telegram пусна платен абонамент

Андреас Мундт, председател на службата, заяви, че има основания да смята, че Google "може да ограничава комбинирането на собствените си картографски услуги с такива на трети страни, например когато става въпрос за вграждане на данни за местоположението в Google Maps, функцията за търсене или Google Street View в карти, които не са предоставени от Google".

Този ход идва след като през януари Федералната служба за борба с картелите класифицира Google като компания с "огромно значение за пазарите", което проправя пътя на властите да се борят с всякакви потенциално антиконкурентни дейности.

75% от организациите са претърпели кибератака

Вече се водят паралелни производства за разглеждане на условията за обработка на данни на Google и неговия новинарски канал Google News Showcase.

Надзорният орган също така класифицира Meta, компанията, която притежава Facebook, WhatsApp и Instagram, като компания с "огромно значение на пазарите".

Мета стартира дигитален магазин за дизайнерски дрехи

Големите технологични компании са подложени на все по-засилен контрол по целия свят във връзка с доминиращите им позиции, както и с данъчните им практики.

През март ЕС и Великобритания започнаха антитръстови проверки на сделката от 2018 г. между Google и Meta, за която се твърди, че има за цел да затвърди господстващото им положение на пазара на онлайн реклама. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм