75% от организациите са претърпели поне една кибератака, сочи проучване на Marsh и Microsoft, излязло през май месец тази година. Изследването е направено в 56 държави сред 660 души, които вземат решения за киберриска, и е проведено на прага на 2022 г.

Карикатура на Путин „изгря“ вместо стрийм в няколко български медии

Според доклада увереността на главните изпълнителни директори да разбират или оценяват кибер заплахите, да смекчават, респективно, да предотвратяват кибератаки и да ги управляват – са до голяма степен непроменени от 2019 г., когато 19,7% от респондентите заявяват, че са много уверени, в сравнение с до 19% през 2022 г.

България се включи в призива за укрепване на киберсигурността в Европа

Само 41% от организациите се ангажират с корпоративно и финансово планиране, за да прогнозират киберриска. 66 на сто от анкетираните казват, че работата от вкъщи и като цяло дистанционната работа оглавяват списъка на факторите, позволяващи кибератаки. В същото време обаче едва 26% от участниците в проучването отбелязват, че тяхната организация използва финансови измерители за предотвратяване на кибератаки.

Руски хакери са атакували източния фланг на НАТО, показва доклад на Гугъл

Професионалистите по ИТ са хората в организацията, които са директно ангажирани в процеса по осигуряване на киберсигурност. В същото време според проучването членовете на борда, изпълнителните директори и президентите в компанията са тези, които взимат окончателното решение относно кибер застраховането и управлението на риска. Последствията от почти три години крайни промени на работното място, дигитална трансформация и атаките на софтуер, означават, че повечето лидери не са поуверени в способността си да управляват киберриска, в сравнение с преди две години. Данните за България сочат, че пазарът на кибер застраховане е нараснал със средно 25%
спрямо предходната година.

Едва 28% от работодателите у нас предлагали „хоум офис“ преди пандемията

Marsh препоръчва имплементирането на 12 ключови контрола за киберсигурност, с които може да се намали рискът от кибер инциденти. Доколко е уязвима от кибератаки вашата компания - можете да тествате тук. При попълване на формуляра можете да разберете кои области са по-рискови, съответно по-атрактивни за извършващите кибер атаки и да предприемете необходимите действия за намаляване и управление на този риск.

САЩ дават награда от 10 млн. долара за руски хакери от ГРУ

В пътя към предотвратяване на кибератака докладът на Marsh и Microsoft откроява няколко съществени момента:

# Реакцията в първите няколко часа след атаката определя колко сериозна ще е щетата.

# Застраховането е важна част от управлението на кибер риска и влияе върху
имплементирането на най-добри практики и контрол.

# Организациите, прилагащи всички или повечето от 12-те контрола за киберсигурност, е почти два пъти по-вероятно да оценят общото си кибер „здраве“ като „много добро“ или „отлично“.

Близо една четвърт от компаниите, участвали в проучването на Marsh и Microsoft, заявяват, че ще повишат с 25% или повече разходите си за кибер застраховане през 2022 г.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм