Европейската комисия (ЕК) подготвя проект на европейски закон, предвиждащ гаранции за независимост на издателските служби от политическите власти и индустриалните магнати, съобщи вестник Le Figaro.

"Този закон ще бъде трудна битка", казва Вера Йоурова, заместник-председател на ЕК, която отговаря за въпросите на правосъдието. "Някои държави-членки искат да могат да влияят на медиите, и те ще твърдят, че комисията иска да узурпира властта им. Някои собственици на медии се облагодетелстват от настоящата ситуация, и те ще крещят, че подкопаваме техния бизнес", обяснява еврокомисарят .

Албания отново стана цел на кибератака от същите агресори

Законът за свободата на медиите, който се очаква да бъде официално представен от Европейската комисия в края на следващата седмица, има предварителна версия, която изисква собствениците на медии да бъдат ясни, и това ще позволи на ЕК да започне съдебни процедури на европейско ниво в случай на неспазване на регламента, отбелязва Le Figaro.

Разтревожена от влошаването на независимостта на печата, по-специално в Унгария и Полша, Европейската комисия очаква такъв закон да регулира концентрацията на медийна собственост и да защити журналистите от натиск.

Саудитска арабия: Netflix нарушава ислямските ценности

Наред с други предложения проектозаконът предвижда защита на тайната на източника на информация и забрана за електронно наблюдение с помощта на шпионски софтуер върху журналисти и техните семейства, предвид подобни скандални практики, които се случиха в Полша, Унгария и Гърция, пише вестникът.

Новият закон трябва да задължи държавните медии да назначават директори по "прозрачна" и "недискриминационна" процедура, а финансирането да бъде "адекватно и стабилно", пише изданието.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм