Миналата вечер беше регистрирана поредната кибератака на същите агресори срещу системата TIMS на Албания, съобщи днес албанският премиер Еди Рама, цитиран от агенция АТА.

САЩ обяви нови санкции срещу Иран заради кибератаката в Албания

Министър-председателят заяви, че Албания работи денонощно със съюзниците, за да направи цифровите си системи непробиваеми.

На 15 юли Албания стана обект на сериозна кибератака, която имаше за цел да унищожи цифровата инфраструктура на правителството, да парализира обществените услуги, както и да открадне данни и електронни съобщения от правителствените системи. Разследването показа, че организатор и спонсор на кибер агресията е Ислямска република Иран, която е ангажирала четири групи за атаката срещу Албания, посочва агенция АТА.

Ирански дипломати изгарят документи преди да напуснат Албания

Поради това на 7 септември правителството на Албания реши да прекрати дипломатическите отношения с Ислямска република Иран с незабавен ефект. Страните съюзници на Албания също осъдиха кибератаката на Иран, припомня агенцията. Това е първият известен случай на държава, която прекъсва дипломатическите си отношения заради кибератака.

Албания прекъсна дипломатическите си отношения с Иран

Министерството на вътрешните работи на Албания съобщи днес, че една от граничните системи е била засегната от кибератака, която е дошла от същия ирански източник като предишната атака, заради която страната прекъсна дипломатическите си отношения с Иран, предаде Асошиейтед прес. 

МВнР с остра позиция срещу думи на Еди Рама

В изявление на министерството се казва, че предишната вечер е установено, че една предавателна система на албанската полиция е била "подложена на кибератака, подобна на тази, която (правителственият портал) e-Albania претърпя през юли". 

Албанците се готвят за атака. Министър от Прищина: Готови сме!

„Предварителните резултати показват, че атаката е извършена от същата ръка'', се казва в изявлението и се добавя, че властите временно са затворили всички системи, включително системата за управление на общата информация (TIMS - Тotal Information Management System), която регистрира влизанията и излизанията на граничния пункт. Местните медии съобщават за дълги опашки на поне два гранични пункта в южната част на страната. 

Рама: „Отворени Балкани“ е шанс да гледаме за бъдещето

Microsoft, ФБР и други киберексперти помогнаха на Албания след атаката от 15 юли. В публикация в блога си в четвъртък Microsoft заяви, че има умерена увереност, че хакерите принадлежат към група, която публично се свързва с министерството на разузнаването и сигурността на Иран. 

В петък правителството на САЩ наложи санкции на иранската разузнавателна агенция и нейното ръководство в отговор на атаката срещу Албания. НАТО и Европейският съюз също осъдиха нападението и подкрепиха стъпката на Албания.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм