Арабските държави от Персийския залив поискаха Netflix да премахне цялото съдържание, за което се смята, че нарушава „ислямските и обществени ценности и принципи“, съобщават саудитските медии.

Netflix загуби почти един милион абонати

Неотдавнашни материали, включително направени за деца, са в противоречие с разпоредбите, предупредиха в изявление медийните наблюдатели на Съвета за сътрудничество в Саудитска Арабия и Персийския залив.

Netflix превръща „Squid game“ в реалити шоу

Саудитската държавна телевизия показа замъглени клипове от анимационното шоу "Джурасик свят: Лагер Креда", в което две тийнейджърки признават, че се обичат и се целуват.

Кадри от противоречивия френски филм Cuties също са включени в репортажа на Al Ekhbariya TV, заедно с надпис, обвиняващ Netflix, че е „кинематографично прикритие за неморални послания, които заплашват здравословното възпитание на децата“.

Netflix съкращава 150 работни места в САЩ

Друго видео на уебсайта на Al Ekhbariya твърди, че услугата за стрийминг „насърчава хомосексуалността, като се фокусира прекомерно върху хомосексуалисти“.

Каналът интервюира и няколко публични личности, които отправиха подобни обвинения и призова властите да предприемат незабавни действия.

Netflix губи абонати за първи път от десет години

„С Netflix се свързахме, за да премахнем това съдържание, включително съдържание, насочено към деца, и да гарантираме спазването на законите“, се казва в съвместното изявление на Генералната комисия на Саудитска Арабия за аудиовизуални медии и Комитета на GCC на служителите в електронните медии.

Сериалът „Игра на калмари“ се оценява на около 900 милиона долара

Властите ще проследят спазването на директивите и "в случай, че съдържанието в нарушение продължи да се излъчва, ще бъдат предприети необходимите правни мерки", предупредиха те.

Нетфликс работи над поредица, базирана на вселената на покемоните

Липсва незабавен отговор на обвиненията от Netflix.

Въпреки че управляваната от сунитски мюсюлмани Саудитска Арабия няма закони относно сексуалната ориентация или половата идентичност, сексуалните отношения извън брака, включително хомосексуалният секс, са строго забранени.

Стивън Спилбърг подписа договор с „Нетфликс“

Съгласно тълкуването на ислямския закон в страната, сексуалното поведение между лица от един и същи пол по взаимно съгласие се наказва със смърт или бичуване, в зависимост от предполагаемата сериозност на случая.

Netflix получи рекордните 160 номинации за наградите "Еми"

През април кината в Саудитска Арабия не прожектираха филма „Доктор Стрейндж в мултивселената на лудостта“, след като Disney отказа искане от саудитските власти да изрежат това, което те нарекоха „ЛГБТК препратки“.

Съобщава се, че анимационният филм Lightyear, който включваше целувка от един и същи пол, беше забранен в кралството и Обединените арабски емирства през юни.

Нетфликс и неговия сериал „Короната“ триумфираха на наградите „Еми“

Междувременно YouTube беше обвинен миналия месец от саудитските власти, че позволява „неподходящи реклами“, които нарушават ислямските ценности.

Видео: Юрий Яковлев

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм