Южна Корея е глобила Google и Meta с общо над 71 млн. долара за събиране на лична информация на потребителите без тяхното съгласие с цел изпращане на адаптирани реклами, съобщи АФП.

Разследванията на двата американски технологични гиганта установиха, че те са "събирали и анализирали" данни за своите потребители и са наблюдавали използването на уебсайтове и приложения от тях, съобщи Комисията за защита на личните данни в Сеул.

Google обжалва неуспешно рекордната глоба, наложена му от ЕС

Данните са били използвани за "извеждане на изводи за интересите на потребителите или са били използвани за персонализирани онлайн реклами", заяви комисията и добави, че нито Google, нито Meta са информирали ясно южнокорейските потребители за тази практика или са получили предварително тяхното съгласие.

В резултат на това на Google беше наложена глоба в размер на 69,2 млрд. вона (49,7 млн. долара), а на Meta - 30,8 млрд. вона (22,1 млн. долара).

Google е най-големият инвеститор в криптовалути в света през последната година

"Това е най-голямата глоба за нарушение на Закона за защита на личните данни", се казва в изявление на комисията.

Регулаторните органи заявиха, че по-голямата част от потребителите в Южна Корея - 82% за Google и 98% за Meta - несъзнателно са им позволили да събират данни за използването им онлайн.

"Може да се каже, че възможността и рискът от нарушаване на правата на потребителите са високи", се казва в изявлението.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм