Какво е ChatGPT? Помолихме шумния чатбот с изкуствен интелект, който разпали разговори в училища, корпоративни заседателни зали и социални медии, да обясни себе си. Според собственото си описание ChatGPT е "задвижван от изкуствен интелект чатбот, разработен от OpenAI, базиран на езиковия модел GPT (Generative Pretrained Transformer - Генеративен предварително обучен трансформатор)". Той използва техники за задълбочено обучение, за да генерира подобни на човека отговори на въвеждане на текст по разговорен начин, информира CNBC.

3 начина, по които AI ще промени света през 2023 година

Инструментът е предмет на приказки в света на бизнеса. Той се споменава в разговори за печалбите от ръководството на редица компании, включително петролни гиганти, банки и дори индустриалния гигант "Caterpillar". Това също предизвика опасения за потенциални злоупотреби. В класните стаи учениците са използвали ChatGPT, за да генерират цели есета, докато хакерите са започнали да го тестват за писане на зловреден код.

И така, какво точно е ChatGPT? Ето едно просто ръководство за всичко, което трябва да знаете за популярния AI chatbot.

Какво е ChatGPT?

ChatGPT е AI чатбот, разработен от базираната в Сан Франциско стартираща компания OpenAI. OpenAI е съоснована през 2015 г. от Илон Мъск и Сам Олтман и е подкрепен от известни инвеститори - най-вече "Microsoft". Това е един от няколкото примера за генеративен изкуствен интелект. Това са инструменти, които позволяват на потребителите да въвеждат писмени указания и да получават нов човешки текст или изображения и видеоклипове, генерирани от AI.

Кой държи правата върху изкуството, генерирано от изкуствен интелект?

Предишни примери включват Dall-E, програма за текст към изображение от OpenAI, която привлече вниманието на хора, пленени от способността й да създава реалистични, често абсурдни картини, които съответстват на текстовите описания на хората. Lensa, приложение, базирано на AI проект с отворен код "Stable Diffusion", е използвано за превръщане на селфита в забележителни автопортрети, вдъхновени от всичко - от научна фантастика до аниме. В случая на ChatGPT услугата е текстово базиран инструмент, който може да произведе човешки отговори на потребителски заявки - от поезия в стила на Уилям Шекспир до съвети какво да правите за рождения ден на детето.

Какво му е толкова специалното?

ChatGPT се захранва от голям езиков модел или LLM, което означава, че е програмиран да разбира човешкия език и да генерира отговори въз основа на големи масиви от данни. LLM на ChatGPT се нарича GPT-3.5. Това е надграждане на езиковия модел GPT-3 на OpenAI. С колосалните 175 милиарда параметри, GPT-3 е един от най-големите и най-мощните AI модели за обработка на език до момента.

Топ 5 на най-търсените технически умения за работa през 2023 година

Това, което прави ChatGPT толкова впечатляващ, е способността му да произвежда човешки отговори, благодарение, в не малка степен, на огромното количество данни, върху които се обучава.

„Вълнуващо е, че отговорите са все по-човешки, така че това, което виждате, са неща, които не сме предполагали, че компютрите могат да правят преди“, казва Джефри Уонг, глобален главен иновационен директор във фирмата за професионални услуги EY пред CNBC.

3 технологични тренда през 2023 г., за които всеки трябва да е готов

Друго нещо, което отличава ChatGPT, е способността му да регистрира контекст от по-ранни съобщения на потребителите в нишка и да го използва за формиране на отговори по-късно в разговора.

Защо е толкова популярен?

Нито едно генеративно AI приложение не е успяло да постигне такова влияние и широка употреба, каквито има ChatGPT. Той беше обект на безброй шеги от бизнес общността на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, миналия месец. Китайският технологичен гигант Baidu направи своя собствена версия, наречена Ernie Bot. Чатботът регистрира 1 милион за петте дни след пускането му, според туит на 5 декември от Altman. До януари ChatGPT натрупа 100 милиона активни потребители месечно само два месеца след стартирането си, което го направи най-бързо развиващото се потребителско приложение в историята, според бележка на UBS, публикувана миналата седмица. На TikTok им отне девет месеца, за да достигнат 100 милиона потребители, а Instagram - две години и половина.

Какви ще са тенденциите в дигиталния маркетинг през 2023 година?

31 януари беше най-големият ден за ChatGPT, като уебсайтът му събра рекордните 28 милиона посещения за ден, според данни от Similarweb. Това е ръст от 165% спрямо преди месец. Една от причините за популярността на ChatGPT е неговата достъпност. Услугата е публична за всеки чрез уебсайта на OpenAI и нейните потенциални приложения варират от училищни домашни до правни справки. Времето също е изиграло роля, според Уонг.

„Когато излезем от пандемия, обикновено виждате този изблик на креативност“, каза той. „Най-големият пример е, че след Черната чума е имало този Ренесанс, този изблик на творчество навсякъде.“

Защо технологичните гиганти се сблъскват

В края на януари технологичният титан Microsoft обяви многогодишна инвестиционна сделка за милиарди долари с OpenAI. Microsoft отказа да разкрие конкретна сума в долари. Доклад от Semafor казва, че технологичният гигант от Редмънд, Вашингтон води преговори да инвестира до 10 милиарда долара в компанията. Преди това Microsoft инвестира 1 милиард долара в OpenAI.

Отмина ли най-лошото за биткойна и криптовалутите?

Във вторник Microsoft проведе пресконференция, на която обяви нови актуализации, задвижвани от изкуствен интелект, на своята търсачка Bing и браузъра Edge. Алтман потвърди, че Microsoft е включила някои от езиковите технологии GPT-3.5 на OpenAI в Bing. Това беше ден след като Google разкри свой собствен отговор на ChatGPT, наречен Bard AI. Компанията планира да започне да пуска Bard в Google през следващите седмици. ChatGPT се разглежда като заплаха за Google. Вместо да се обръщат към пионера в търсенето, хората могат да разчитат на ChatGPT. Google всъщност беше в началото на усъвършенстване на разговорна игра с изкуствен интелект чрез пускането на своя собствен голям езиков модел, наречен Lamda през 2021 г. Но пропусна момента при пускането на собствен потребителски продукт, базиран на Lamda – и се надява да промени това с Bard, който се захранва по езиковия модел.

Google обяви алтернатива на ChatGPT

Колко добър е ChatGPT в действителност?

ChatGPT има своите ограничения. Отговорите от чатбота могат да съдържат фактически неточности. Например, може да измисли фалшиви исторически имена и книги, които не съществуват, или да не успее да реши определени математически задачи.

„Отворените аспекти на тези модели са нож с две остриета“, каза Уил Уилямс, вицепрезидент по машинно обучение в британската стартираща AI компания Speechmatics, пред CNBC. „От една страна, има високо ниво на гъвкавост и плавност във взаимодействията и е възможен увлекателен разговор по почти всяка тема. От друга страна, никога не знаеш кога моделът влиза в контакт с реалността и не халюцинира твърде самоуверено.“

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм