Изпълнителният директор на Google Сундар Пичай обяви алтернатива на нашумелия изкуствен интелект ChatGPT - тя ще се казва Bard и ще бъде достъпна за всички до няколко седмици, пише "Сега".

Bard е изграден върху технологията LaMDA на Google. Умният алгоритъм е представен като "експериментална услуга за разговори с изкуствен интелект".

Как дългогодишната онлайн доминация на Google може да приключи?

Bard ще може да води обикновени разговори с потребителите, да отговаря на въпроси от най-различно естество. Google дава за пример голям диапазон от възможности - от въпроси как да се организира кръщене, какви ястия могат да бъдат направени с определени съставки и др.

Bard може да бъде източник на креативност и стартова площадка за любопитството, пише Пичай. "С него ще може да обясните откритията на космическия телескоп "Джеймс Уеб" на 9-годишно дете или да научите повече за най-добрите нападатели във футбола, или да тренирате уменията си", допълва той.

ChatGPT ще оглави техническо правителство

Изкуственият интелект ще използва информация от интернет, за да формира отговорите си. Пичай не навлиза в подробности, но вероятно Bard ще се възползва от търсачката на Google, която изобилства с данни.

Според онлайн изданието The Verge, Bard е представен по-рано отколкото Google искаше. Това се е наложило заради огромния интерес към ChatGPT. Популярността на конкурентите от OpenAI е ускорило плановете на Google.

3 начина, по които AI ще промени света през 2023 година

Изкуственият интелект ще бъде интегриран в "ежедневните продукти" на Google. А самият Bard е по-малка версия на възможностите на LaMDA с цел да помогне на Google да събере отзиви и опит, за да го развие "отговорно".

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм