На днешния ден ще отправим поглед към бъдещето, а не към миналото в предаването "Дребният шрифт" по Дарик радио. Разбира се, миналото е неизбежно. България се бори с ежедневните си проблеми, с травмите и дилемите на историята си, с мястото си в света днес, но тя е и част от едно бъдеще толкова неясно, толкова радикално непознато, колкото не е било нито едно бъдеще в историята. Не че за предшествениците ни е било лесно да си представят последствията от всеки следващ етап на научно-техническите революции, но докато тогава нищо и никой не е оспорвал върховенството на човека, а е било реконструирано, за да укрепи неговата доминация на средата му, сега говорим за надрастването на човека от машината, за доминацията на изкуствения интелект над човешкия.

Мъск: Ще превърна хората в киборги! Чиповете ще ни позволят и телепатия

Колко близо сме до така наречения момент на сингулярност – моментът, в който капацитетът на машината за автономно съществуване ще направи човека излишен? Живеем ли в последните момент преди нашия дигитален хоризонт на събитията?  Какъв е българският път и принос към възхода на машината? Какви са моралните проблеми, които повдига появата и възходът на изкуствения интелект? Може ли да си представим сценарий, различен от трансхуманизма? На тези и още въпроси отговарят ядреният физик проф. д-р Морис Гринберг,  доц. Борис Гроздаров, писателят д-р Николай Генов и историкът Виктор Петров.

Чатботове срещу хора: Коe да изберете и защо?

"Радвам се, че споменахте трансхуманизма, защото за много това е някакъв възможен изход. За други хора трябва да има някакъв робски обществен строй, в който машините са роби и човекът внимава много да останат такива. Това са сериозни идеи, които се изказват в пространството", коментира д-р Гринберг.

"Става все по-трудно да предсказваме бъдещето и един от водещите фактори за това ограничение е не просто развиетието на технологията, но развитието на определен тип технологии. Като изкествения интерект например", добави Грозданов.

Холивуд в страх: ChatGPT започва да пише сценарии за филми

"Опитът с всяка технология през последните години е бил с много тежки последствия за човека. Те винаги са довеждали в един или друг случай до масова смърт. Върлува мисълта, че сме на път да създазем машини, които убиват, без никакви задръжки, но са много умни. Някак си този песимизъм идва от това, че хората все повече и по-добре се запознават от себе си и че знаят, че ще има хора, които ще се възползват от тези достижения за такива цели. Изкуствения интелект, който имаме в момента още не е това от което се страхуваме. Проблемът е ChatGPT е че това е друго ниво. Това е нещо, с което аз сядам и си приказвам", сподели Гринберг.

Собственикът на „Билд“ и „Политико“ съкращава кадри заради замяна на журналисти с изкуствен интелект

"Твърди се, че с ChatGPT вече няма да има нужда от писане на есета, защото машината ще произвежда такива есета, но наистила ли крайният продукт е това, което трябва да усвои един ученик? Изглежда, че искаме да изхвърлим нещо, от което имаме нужда. Ако гледаме на есето като опит за създаване на критично мислене и поле на свободното слово, ако премахнем този стремеж към усвояването на такива умения, тогава вече рискуваме много", заяви д-р Генов.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм