Млад белгиец се самоуби, след като говори с чатбот на име ELIZA в продължение на няколко седмици. Случаят предизвика призиви за по-добра защита на гражданите и необходимостта от повишаване на осведомеността, предаде Brussels Times.

Без тези разговори с чатбота съпругът ми все още щеше да е тук“, каза вдовицата на мъжа. Тя и покойният й съпруг са на трийсет години, живеели са охолен живот и имат две малки деца, според La Libre.

Новини в дигиталната ера: Конференцията на Google и Financial Times

Преди около две години обаче започнали да се появяват първите признаци на проблеми. Човекът станал много екологично загрижен и намерил душевно убежище при ELIZA, името, дадено на чатбот, който използва GPT-J, езиков модел с отворен код за изкуствен интелект, разработен от EleutherAI. След шест седмици интензивна комуникация той посегнал на живота си.

Миналата седмица семейството разговаря с Матийо Мишел, държавен секретар по цифровизацията, отговарящ за опростяването на администрацията, неприкосновеността на личния живот и регулирането на сградите. 

Ще успеят ли чатботовете да се наложат като следващата водеща технология

"Особено съм поразен от трагедията на това семейство. Това, което се случи, е сериозен прецедент, който трябва да се приеме много сериозно", каза той във вторник. И подчерта, че този случай показва, че е "важно да се дефинират ясно отговорностите".

С популяризирането на ChatGPT широката общественост откри потенциала на изкуствения интелект в живота ни, както никога досега. Въпреки че възможностите са безкрайни, опасността от използването му също е реалност, която трябва да се вземе предвид.“

Какво е ChatGPT? Всичко, което трябва да знаете за чатбота

За да се избегне подобна трагедия в близко бъдеще, той твърди, че е от съществено значение да се идентифицира естеството на отговорностите, водещи до този вид събития.

Разбира се, ние все още трябва да се научим да живеем с алгоритми, но при никакви обстоятелства използването на каквато и да е технология не трябва да кара издателите на съдържание да избягват собствените си отговорности“, отбеляза той.

“Капаните” на изкуствения интелект: За какво да внимаваме?

Самият OpenAI призна, че ChatGPT може да произведе вредни и предубедени отговори, като добави, че се надява да смекчи проблема чрез събиране на обратна връзка от потребителите.

В дългосрочен план Мишел отбеляза, че е от съществено значение да се повиши осведомеността за въздействието на алгоритмите върху живота на хората, „като се даде възможност на всеки да разбере естеството на съдържанието, с което хората се сблъскват онлайн". 

Чатботове срещу хора: Коe да изберете и защо?

Тук той спомена нови технологии като чатботове, но също и дълбоки фалшификати – вид изкуствен интелект, който може да създава убедителни изображения, аудио и видео измами, които могат да тестват и изкривят възприятието на хората за реалността.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм