През втората половина на месец март в Лондон се състоя конференция за журналистиката и медиите в дигиталните среди, организирана от Google и Financial Times. Двете организации представиха възгледите си за бъдещето на медиите и световните пазари. Обявиха началния стадий на два проекта от следващо софтуерно поколение, които в момента се разработват и тестват с фокус върху развитието на качествена и достоверна информация.

Новини в дигиталната ера: Конференцията на Google и Financial Times

Великобритания определено се е променила от последния път, в който съм била там, а именно преди Brexit. Според наш сънародник, който 8 години живее в близост до Лондон, цените на хранителните стоки са поскъпнали със средно 2,5 паунда на продукт. Улиците на града не бяха опасни, така че човек да се усеща застрашен, но напрежението от неизвестността се четеше в лицата на хората.

Ще успеят ли чатботовете да се наложат като следващата водеща технология

Паралелно с това вървяха и три успоредни стачки: на релсовите превозвачи, на учителите и на медицинските работници. Метростанциите на лондонското метро бяха затворени с метални решетки от ковано желязо и заключени с катинар. Този факт добавяше по около 2 допълнителни часа към ежедневното пътуване на населението. Въпреки тези създаващи неудобства събития, градът продължаваше да си функционира със собствена динамика. Творческият квартал Сохо притежаваше специализирани улици и всяка една впечатляваше с ръчно производство на музикални инструменти, книгоиздаване, пресоване на грамофонни плочи и галерийно изкуство. Времената се бяха променили и това определено се усещаше.

Лондон, централна част

Локацията на конференцията беше в един от централните небостъргачи в центъра на Лондон. Със стачкуващите превозвачи и липсата на редовен транспорт реших да си направя разходка и да попия малко от автентичната атмосфера. Най-добрият начин да се усети това е като отидеш на дадено място първи и си тръгнеш последен. По този начин един забързан и пренаселен град може да ти покаже и по-приятната си страна.

Албанката, която създаде ChatGPT: Коя е Мира Мурати

В централната част архитектурата надминава няколко епохи напред сградите в покрайнините и визуалният дисонанс е осезаем. София също има потенциала да достигне подобно развитие в близките 40-50 години и дори може да го надмине, поради по-малкото наличие на консервативност у нас.

Лондон, централна част

При откриването на конференцията Мат Коук, директорът на Google News, представи бета версия на софтуерен продукт, фокусиран върху улесняването на журналисти за създаване на качествени и достоверни материали и публикации. Интересното беше отношението към изкуствения интелект. Много от лекторите още в началото обърнаха внимание, че не считат изкуствения интелект за заплаха, а го виждат като набор от дигитални инструменти, които имат за цел да улеснят потребителите и да автоматизират процесите, които подлежат на това.

Новият AI чатбот в търсачката Bing заплашва, манипулира и флиртува с потребители

В британската централа на Financial Times има и българско присъствие. Двама наши сънародници, заедно с международен екип от инженери, разработват софтуерен инструмент за предвиждане на промяната на интерес в потребителските аудитории, позициониране на реклами и Google Ad sense методи за търсене и намиране на информация.

Новини в дигиталната ера: Конференцията на Google и Financial Times

Главните редактори на The Irish Times споделиха, че са заинтересовани от достигането до читатели и медийни потребители в Източна Европа. Един от лекторите, с които имах възможността да си говоря в неформална обстановка, е Изабел Зоненфелд. Родом от Германия, тя оглавява европейското подразделение на Google News, а кариерата й започва като служител на Twitter през 2011 година, когато компанията идва в Европа.

“Капаните” на изкуствения интелект: За какво да внимаваме

Дарик се слуша и извън България, darik.bg и гледа по света. Сега още повече професионалисти от други чуждестранни медии, научиха за нашите 30 години независимо присъствие в предишните аналогови и настоящите и бъдещи дигитални екосистеми.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм