Спирачките може би са най-важната част от вашия автомобил. Те са компонентите, които са отговорни за вашата безопасност и ви позволяват да спрете бързо. Ако сте забелязали, че започвате да спирате по-бавно и дълго, тогава трябва да помислите за смяна на вашите спирачни накладки и дискове.

Без нужда от шофьор: Какви ще са автомобилите на бъдещето? (снимки)

Спирачките се състоят от три основни части:

  • дискове - метално колело в гумата, прикрепено към цялата спирачна система (барабани на някои коли);
  • спирачни апарати, които притискат диска, за да предизвикат триене и да забавят колата до спиране;
  • спирачни накладки, които са прикрепени към апаратите, за да ги предпазят от остъргване на диска директно.

Кои са 10-те най-опасни пътища в Европа (снимки)

Като общо правило трябва да сменяте спирачните накладки на всеки 20 000 до 30 000 км, за да сведете износването до минимум. При стандартно шофиране (например 20 км на ден), тези километри се равняват на един път на всеки две-три години. Ако пътувате малко повече дневно или излизате извънградско по-често, може да трябва да си смените накладките малко по-рано - около веднъж на година-две. Що се отнася до вашите дискове, имате малко повече време. Вашите дискове трябва да бъдат сменени между 130 000 и 160 000 километра, в зависимост и от нивото на износване, за да поддържате спирачките си в най-добро състояние.

Как да подготвим колата за зимата?

Специализираните състезателни накладки издържат почти три-четири пъти повече от обикновените при нормална градска употреба, а ако се състезавате на писта, издържат колкото нормалните като километри. Те са пригодени за често и рязко спиране и високите температури, които са резултат от това. Ако се опитате да се състезавате с обикновени накладки, много по-вероятно е да ги подпалите, отколкото да ги износите. Например, ако се състезавате на пистата Нюрбургринг в Германия, която е дълга 20.83 км и искате да направите необходимите километри за Формула 1 (305), трябва да направите 14 обиколки и половина. Със специализирани накладки (препоръчително и специални дискове за дълги състезания), можете да правите по едно пълно състезание там всеки ден, но ще се налага да сменяте накладките приблизително всеки месец, а в зависимост от това какви дискове използвате, може да трябва да ги смените след два-три месеца.

Нови свидетелски показания: Семерджиев сменял накладки по два пъти месечно

Ако се опитате да се състезавате с този интензитет с обикновени дискове и/или накладки, правени са тестове от професионалисти, при които се установява, че се подпалват много рано (преди дори да покажат признаци на износване) и представляват опасност за живота на шофьора.

Кога трябва да сменим летните гуми със зимни?

Сигнали, че вашите спирачни накладки и дискове трябва да бъдат сменени

Ако не знаете точния пробег на колата си, трябва да потърсите признаци, че имате нужда от смяна на спирачна накладка или диск. Някои признаци, за които трябва да следите, са:

  • Периодично скърцане: Това може да е един от най-лесните признаци за забелязване. Ако чуете пронизително скърцане, когато забавяте, това е знак, че може да се нуждаете от смяна на спирачните накладки;
  • Вибриращ волан: Ако усетите леко ръмжене на волана, когато намалявате, това може да означава, че спирачните ви накладки са износени и роторите ви са изложени на прекомерна топлина;
  • Силно търкане и удряне: Ако вашето превозно средство е спряло да скърца и издава мърморещ звук, когато спирате, това може да означава, че вашите накладки са напълно износени и трябва да го закарате в сервиз.

Новото Порше по погрешка е пуснато 10 пъти по-евтино в Китай

Ако сте забелязали някой от тези признаци, трябва да закарате колата си в сервиз. Не шофирайте автомобила си, ако е с неизправни спирачки - така сте опасни за себе си и околните!

снимки: Pexels

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм