В интернет сте и да приемем, че искате да прочетете информативна статия на дадена тема. Разбира се, отваряте още един прозорец на браузъра си и въвеждате darik.bg, google.com или wikipedia.com в лентата за търсене.

„Виждах себе си на различни възрасти и на различни места...“: Какво сънува изкуственият интелект?

Общото между тези уебсайтове освен планините съдържание, е, че имат домейн разширение - точка bg, com и т.н.. Това е, което наричаме домейн от горно ниво или TLD (Top Level Domain). По същество това е код, който инструктира вашия компютър къде да търси IP (Internet Protocol) адреса на уебсайта, който се опитвате да намерите в системата за имена на домейни или DNS (Domain Name System). А това пък е голямата директория на всичко, което световната мрежа може да предложи.

Публикуваха първия филм, направен почти изцяло от изкуствен интелект (видео)

Така че, ако отивате на mail.google.com, вашият компютър първо ще отиде до домейна от най-високо ниво (.com), след това ще потърси домейна вътре в него (google) след това поддомейна вътре, ако има такъв - в този случай “mail”.

Какво е ChatGPT? Всичко, което трябва да знаете за чатбота

Първоначалното решение TLD да бъде на последно място е до голяма степен произволно по времето, когато се е решавало. Въпреки това, с новите модерни функции за автоматично попълване, е удобно да можете просто да въведете първите две-три букви от домейна или поддомейна, които са много по-специфични.

Защо сменяме часа?

Различните домейни имат различно значение и са групирани според предназначението си в 5 отделни категории, някои от които са доста интересни. Първата е групата за инфраструктурни TLD. Тази група, такава каквато е, всъщност съдържа само един домейн - arpa (Advanced Research Projects Agency - Агенция за напреднали изследователски проекти). Arpa е първият създаден домейн и се използва за много основни процеси, които позволяват на интернет да функционира като обратни DNS търсения. те пък от своя страна позволяват на компютрите да намерят името на домейна, което съответства на даден IP адрес. Следват общи домейни, които са допълнително разделени на две, общи неограничени и общи ограничени. Разликата е, че всеки може да кандидатства за общ неограничен домейн. Общите ограничени домейни имат определени изисквания за допустимост.

Слънцето ще стане червен гигант и ще ни погълне? Интервю с ChatGPT

Например, ограничените домейни включват .pro, който е за акредитирани професионалисти като счетоводители и адвокати. Първоначално единственият неограничен TLD е бил .info, а домейни като .com, .net и .org са били ограничени съответно за търговски (com - commercial - комерсиални), юридически лица, мрежи (net - network - мрежа) и организации (.org - organisation - организация). Но правилата за това кой може да регистрира домейн с тях до голяма степен не се прилагат и в крайна сметка просто изчезват.

Кога да слагаме летните гуми и защо

Точка com е най-популярният TLD в интернет с 52,8% дял от всички уебсайтове. Вторият най-популярен домейн е .org с 4,4%. Ето защо компаниите, които работят единствено в интернет, са известни като дот-ком (бел. ред. на англ. “dot” означава “точка”). Те дори кръщават цял финансов колапс на това.

Тази популярност стига дотам, че потребителите често погрешно запомнят уебсайтове под други домейни като такива с точка com разширение. Това кара организации като wikipedia.org да регистрират и wikipedia.com като пренасочване към основния им сайт. Други по-неблагоприятни участници като измамници могат да регистрират подобен домейн, но под различен домейн от първо ниво, за да подмамят непредпазливите потребители да си помислят, че това е по-надежден сайт (например facebook.net вместо facebook.com). Практика, известна като “typosquatting” (бел. ред. буквален превод - “клякане върху правописна грешка”). Съвместният характер на интернет означава, че много TLD-та се използват за много различни цели от първоначалното им предназначение, в зависимост от решенията на човека, натоварен да ги управлява. Един пример е .tv, домейн, използван от известен уебсайт, наречен twitch.tv. Той не е, както може да се предположи, общ TLD за телевизионни предавания и видео стрийминг.

Кога се сменят спирачните накладки и дискове

Точка tv всъщност е част от най-голямата група TLD - тази с кодове на държави, която съдържа 308 домейна. Те обикновено са ограничени до граждани, жители и организации с известно присъствие в асоциираната държава. Включват .uk за Обединеното кралство, .ru за Русия, .ca за Канада, .us за Съединените щати и други. Точка tv принадлежи към малката островна държава Тувалу, с население 11 000, основен износ - риба. В края на деветдесетте години правителството на Тувалу лицензира използването на своето домейн разширение за целите на маркетинг на телевизионни предавания и използва приходите, за да плати влизането си в ООН.

15 забавни бележки, оставени от родители за децата им


Сателитна снимка на Тувалу. 

Има и спонсорирани домейни, които се предлагат и управляват от частни организации. Те включват домейни като .edu, .gov и .mil, които са ограничени съответно до образователни институции (edu - educational - образователно), правителствени (gov - government - правителство) и военни (mil - military - военни). Има също .xxx за други уебсайтове, с и без Вин Дизел. И накрая - има тестови TLD, които се използват за тестване на софтуер - .example (пример), .invalid (невалидно), .localhost (локален хост) и .test (тест) - са запазени за използване от IETF (Internet Engineering Task Force - Работна група за интернет инженерство) и дори не са инсталирани в DNS директорията. Това е така, за да може нито едно настоящо или бъдещо име на домейн, регистрирано в системата, да не е в конфликт с някои от тези домейни за тестване.

„Вие просто излъгахте“. Мъск притесни репортер на Би Би Си в напрегнато интервю (видео)

Ако ви е интересно какви домейни използват различните държави, нашият екип подготви карти, с помощта на Google Charts. Сложете курсора на мишката (или на телефона/таблета докоснете) върху държавата, на която искате да видите разширението и то ще се появи в разяснителен балон.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм