Изпълнителният директор на Twitter Илон Мъск разкритикува репортер на Би Би Си по време на „набързо организирано“ интервю във вторник, когато журналистът не успява да цитира конкретни примери за "процъфтяваща реч на омразата в социалната платформа", предаде New York Post.

Мъск отказа да изтрие скандална публикация на Медведев в Туитър

Докато обсъждат предстоящите съкращения и „болезненото“ пътуване, през което преминава 51-годишният Мъск след придобиването на Twitter миналата година, репортерът на Би Би Си Джеймс Клейтън решава да се изправи срещу основателя на Tesla, като засяга обвиненията, че Мъск няма достатъчно персонал, за да контролира езика на омразата в Twitter.

Мъск превърна офисите на Twitter в спални помещения (снимки)

„За каква реч на омразата говорите? — пита Мъск. „Искам да кажа, че използвате Twitter. Виждате ли нарастване на речта на омразата? Просто лично усещане ли е? Аз не виждам."

Мъск смени логото на Twitter с меме

Когато Клейтън отговоря, че той лично е видял повече реч на омразата в Twitter, Мъск го предизвиква да назове само един пример, но репортерът не успява да измисли такъв.

„Честно казано, аз не… всъщност вече не използвам този канал, защото просто не го харесвам особено“, казва Клейтън за функцията „За вас“ на Twitter. „И всъщност много хора правят така. Гледам само последователите си.”

Мъск обвини медиите в расизъм срещу белите

Мъск отговаря: „Искам един пример, а вие не можете да дадете нито един. Тогава явно не знаете какво говорите. Не можете да ми дадете нито един пример за насаждащо омраза съдържание, дори един туит. И все пак твърдите, че насаждащото омраза съдържание е навсякъде. Това е лъжа, вие просто излъгахте."

Vox populi, vox dei! Потребителите на Twitter ще уволнят ли Мъск?

Клейтън продължава да сочи с пръст Мъск, като журналистът заявява, че според него други са докладвали за нарастване на речта на омразата, а не че той самият го е видял в своя канал в Twitter.

Мъск отвръща: „Вие буквално казахте, че сте видели повече омразно съдържание и след това не можахте да посочите нито един пример. Това е абсурдно!“

Мъск назначи куче за главен изпълнителен директор на Twitter

По време на интервюто Клейтън подчертава, че нарастването на речта на омразата се дължи на „съдържание, което би предизвикало реакция, нещо, което е леко расистко, леко сексистко“.

Мъск също оспорва тази характеристика, като пита: „Значи смятате, че ако нещо е леко сексистко, то трябва да бъде забранено? Това ли искате да кажете?“

Мъск: Ще превърна хората в киборги! Чиповете ще ни позволят и телепатия

Клейтън отговаря: „Не, не казвам нищо.“


Кадър: Twitter

Би Би Си не отговаря веднага на апела на The New York Post за коментар. Предполагаемото „неочаквано“ интервю с британското издание идва в момент, когато Twitter е изправен пред нарастващ натиск отвъд Океана да предприеме мерки срещу речта на омразата и незаконното съдържание в платформата. По-рано тази година Европейският съюз предупреди Twitter, че трябва да наеме повече персонал за модериране на съдържанието, за да спази Закона за цифровите услуги.

Мъск блокира акаунта на Кание Уест в Twitter

САЩ преговарят с Илон Мъск за използването на „Старлинк” от военните на Украйна

И миналата седмица Федералната служба на правосъдието на Германия (BfJ) заплаши компанията с глоба от 55 милиона долара за това, че не се справя адекватно с незаконното съдържание, включително реч на омразата, лични заплахи, клевета и антисемитизъм.

„BfJ има достатъчно индикации, че [Twitter] е нарушил законовото задължение да разглежда жалби относно незаконно съдържание и че това е системен провал в управлението на жалбите на доставчика, който подлежи на глоба“, казват от агенцията.

Какво държи на нощното си шкафче Илон Мъск?

Twitter също е изправен пред съдебен иск от правозащитната група HateAid и Европейския съюз на еврейските студенти, които твърдят, че компанията не е премахнала шест публикации, отричащи Холокоста.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм