В неделя милиардерът Илон Мъск обвини медиите в расизъм срещу белите и азиатците, след като американските вестници осъдиха бял автор на комикси, който направи унизителни коментари за чернокожите американци, пише "Ройтерс".

Los Angeles Times, Washington Post и USA Today бяха сред вестниците, които отмениха анимационния филм "Dilbert", след като неговият създател Скот Адамс каза, че чернокожите американци са група на омразата и публикува расистки коментари в канала си в YouTube в сряда.

Мъск заплашва да уволни служители на Twitter след туитове по време на „Супербоул“

В отговор на туитове относно спора главният изпълнителен директор на Tesla и Twitter каза, че медиите отдавна са били расистки настроени срещу небелите хора, но сега са „расистки настроени срещу белите и азиатците“.

Може би могат да опитат да не бъдат расисти“, написа Мъск в Туитър.

В отговор на твърдение, в което се казва, че белите жертви на полицейско насилие получават повече медийно отразяване в сравнение с чернокожите жертви, Мъск каза, че отразяването е „много непропорционално за насърчаване на фалшиви твърдения“.

Мъск назначи куче за главен изпълнителен директор на Twitter

Мъск не отговори веднага на искане за коментар.

Възгледите на Мъск по социалните въпроси са все повече под микроскоп, откакто той пое Twitter през октомври.

Той спори с групите за граждански права относно нивото на защита на Twitter срещу насаждащо омраза съдържание и възстановяването на някои акаунти, които преди това бяха спрени. Някои рекламодатели напуснаха платформата поради опасения относно безопасността на марката, а Twitter въведе някои нови контроли за разположението на рекламите.

„SpaceX“ ограничава използването от Украйна на сателитния си интернет за дронове

Последните туитове на Мъск идват, след като създателят на Дилбърт предложи на белите американци „да се разграничат от чернокожите“. Адамс, карикатуристът, отговаряше на анкета на консервативния Rasmussen Reports, според която 26% от чернокожите респонденти казват, че не са съгласни с твърдението „Добре е да си бял“.

Премахването на карикатурата не беше „трудно решение“, каза на читателите си вестник Plain Dealer в Охайо в петък.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм