SpaceX предприе действия за ограничаване на използването от украинските военни на нейната сателитна интернет услуга, използвана най-вече за управление на безпилотни апарати, докато Киев се бори срещу пълномащабното нахлуване на Русия, заяви президентът на компанията.

Мъск се оттегля от Туитър, търси „някой глупав, за да свърши работата“

Американската космическа компания, основана от милиардера предприемач Илон Мъск, предоставя интернет на Украйна от февруари миналата година чрез своята сателитна система Starlink. Тази услуга, която е използвана от украинските военни за контрол на безпилотни летателни апарати, "никога не е била предназначена за въоръжаване", заяви президентът на SpaceX Гуин Шотуел на събитие във Вашингтон, според Ройтерс.

Vox populi, vox dei! Потребителите на Twitter ще уволнят ли Мъск?

"Украинците са я използвали по начини, които са били непреднамерени и не са били част от никакво споразумение", добави тя.

SpaceX е предприела стъпки за ограничаване на възможностите на украинската армия да използва интернет за управление на дронове, каза Шотуел, без да уточнява какви са конкретните мерки.

“Всезнайко” с “изобилно его”, продавал шоколадови яйца: Кой е Илон Мъск

Само няколко дни след началото на руското нахлуване в Украйна, което беше съпроводено с редица кибератаки срещу инфраструктурата на страната, SpaceX предприе действия за свързване на Украйна към своята сателитна интернет мрежа, което позволява онлайн достъп без необходимост от оптични кабели. Но Мъск предизвика безпокойство в Киев и сред западните съюзници през октомври миналата година, след като публикува в Туитър поредица от тезиси на Кремъл, представяйки ги като мирен план. По-късно през октомври Мъск също така заяви, че вече не желае да плаща за интернет терминалите Starlink в Украйна, като вместо това поиска Министерството на отбраната на САЩ да поеме отговорността. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм