Илон Мъск се появи на сцената на Силициевата долина преди повече от две десетилетия. 

Оттогава до днес 50-годишният предприемач държи публиката в плен със своите бизнес лудории, коментира Би Би Си (BBC).

Откъде е Илон Мъск?

Роден в Южна Африка, Мъск показва предприемачески талант още в ранна възраст, когато ходи от врата на врата с брат си, за да продава домашно приготвени шоколадови великденски яйца, а също и когато на 12 години разработва първата си компютърна игра.

Кой е Илон Мъск

Той описва детството си като трудно, белязано от развода на родителите му, тормоза в училище и собствените му проблеми при разпознаването на социални сигнали поради синдрома на Аспергер, който има. Скоро Мъск напуска дома си, за да иде в колеж, премествайки се в Канада, а след това в САЩ, където учи икономика и физика в Университета в Пенсилвания, колеж от Айви (Бръшляновата) лига.

Мъск уволни висшите ръководители на Туитър

В есе от 2010 г. за Marie Claire, първата му съпруга Джъстин Мъск - писателка, която се запознава с Мъск в колежа и се омъжва за него през 2000 г., пише, че дори преди милионите си той не е бил “човек, който приема "не" за отговор".

„Волята да се състезава и да доминира, която го направи толкова успешен в бизнеса, не се изключваше магически, когато той се прибираше вкъщи“, спомня си тя. И добавя добавяйки, че по време на танц на сватбата им, Мъск ѝ казал: „Аз съм алфата в тази връзка“.

Илон Мъск обяви придобиването на Twitter

Как Илон Мъск натрупа парите си? 

След като е приет в бакалавърска програма по физика в Станфордския университет, Мъск бързо се отказва и основава две стартиращи технологични компании по време на „.com” бума през 90-те години. Едната фирма е за уеб софтуер, а другата - компания за онлайн банкиране, която в крайна сметка се превърна в PayPal, след като я продаде на eBay през 2002 г. за 1,5 милиарда долара.

Getty Images

Мъск инвестира богатството си в нова компания - SpaceX, която се занимава с разработването на ракети и чиято цел е да бъде рентабилна алтернатива на НАСА. Друга негова нова компания е Tesla - за електрически автомобили - където той председателства борда, докато не стана главен изпълнителен директор през 2008 г., припомня още британското издание Би Би Си. 

Въпреки че в един момент бяха близо до колапс, именно на двете фирми се приписва заслугата за трансформацията в индустриите им.

Мъск ще продължи да финансира Starlink в Украйна

“Не съм много убеден, че той знае какво иска да прави утре”, казва журналистът Крис Стокъл-Уокър за Илон Мъск и добавя, че “той до голяма степен се ръководи от инстинктите си“. 

В биография от 2015 г. авторът Ашли Ванс описва Мъск като „конфронтационен всезнайко“ с „изобилно его“. Но също така го нарича непохватен танцьор и стеснителен публичен оратор.

Разведен три пъти - два пъти с една и съща жена - Мъск е откровен за пороците си, като редовно коментира “привързаността” си към марихуаната.

Мъск: Не мога да си позволя повече да финансирам интернет сателитите в Украйна (видео)

В медиите той е наричан както “луд гений”, така и “най-големият трол на Туитър”. Известен е колкото с възвишените си амбиции, толкова и с дребните си битки. Да не говорим и за по-сериозните съдебни дела, пред които Мъск и компаниите му са изправени от регулатори, инвеститори и други, по въпроси като расовата дискриминация и достоверността на твърденията му.

„Ако изброите греховете ми, изглеждам като най-лошия човек на Земята“, казва Мъск в скорошно интервю за TED. „Но ако ги сложите срещу нещата, които съм направил правилно, има много повече смисъл“.

Илон Мъск отрече да е разговарял с Путин за войната в Украйна

Колко е богат Илон Мъск?

Цялата бъркотия със сигурност не му е попречила да натрупа цяло състояние.

Forbes и Bloomberg вече го класират като най-богатия човек в света с нетно състояние от около 250 милиарда долара - десетки милиарди повече от конкуренти като основателя на Amazon Джеф Безос.

Това се дълги до голяма степен на стойността на акциите му в Tesla, от които той притежава около 17%. Акциите на компанията “експлодират” в стойност - според някои неразумно - от началото на 2020 г., повишавайки се с коефициент 10, тъй като производството на фирмата се увеличи и тя започна да осигурява редовни печалби.

Мъск също така защитава дигиталните валути и има участие в няколко други по-малки компании, включително в производителя на тунели Boring Company и в стартъпа Neuralink.

Мъск, който гордо носи прозвището “работохолик”, често е казвал, че не е в бизнеса просто за да прави пари - твърдения, които повтори наскоро по отношение на Туитър.

„Илон се замесва само в онова, което чувства, че е критично важно по някаква причина... в името на обществото или човечеството“, казва неговият приятел и инвеститор в Tesla Рос Гербер.

Какви са политическите възгледи на Илон Мъск?

Богаташът, който стана гражданин на САЩ през 2002 г., се противопостави на опитите да бъде етикетирана политиката му, като нарича себе си "наполовина демократ, наполовина републиканец", "политически умерен" и "независим".

Това не означава, че избягва политическия дебат.

Мъск предлага Тайван да се превърне в „специален административен регион“ на Китай

Той се включи в някои от най-горещите геополитически спорове в света, предлагайки Тайван да се превърне в “специален административен регион” на Китай; в даването на план за разрешаване на войната в Украйна, който беше категорично отхвърлен от много от висшите лидери на страната.

В САЩ той се премества в Тексас, оплаквайки се от регулациите на Калифорния и високите данъци; влезе в конфликт със синдикални организации; и през пролетта на 2020 г. заклейми локдауните заради коронавируса като„фашистки“.

Зеленски осмива „мирния план“ на Илон Мъск

Мъск беше един от първите бизнес ръководители, които се разделиха с бившия президент Доналд Тръмп, напускайки бизнес съвета на Белия дом, след като Тръмп оттегли САЩ от глобалното споразумение за климата.

Но той също така показа, че не е фен на президента Джо Байдън, който според него пренебрегва Tesla, докато рекламира електрически превозни средства.

Преките му политически дарения са сравнително скромни за човек с неговото богатство - само 100 000 долара от 2004 г., според Politico, сравнително равномерно разпределени между партиите, поне в първите години. Той дари на бившия президент Барак Обама през 2011 г. и кандидата на Демократическата партия Хилари Клинтън през 2015 г., въпреки че наскоро се фокусира върху републиканците.

Американският съюз за граждански свободи, организация с нестопанска цел, го припозна като най-сериозен поддръжник. Докладите обаче сочат, че повечето от даренията му са отишли ​​в собствените му благотворителни фондации, които в крайна сметка ще изплатят средствата.

Наскоро той обясни, че вижда бизнеса си като форма на филантропия, тъй като компаниите му са фокусирани върху решаването на големи човешки проблеми като изменението на климата, както е в случая с Tesla.

Миналата есен, когато ръководителят на Световната продоволствена програма на ООН призова милиардерите да направят еднократни дарения за разрешаване на световната хранителна криза, Мъск отговори със скептицизъм към това предизвикателство.

Какво ще означава всичко това за Туитър - платформа, която вече е изправена пред критики отляво и отдясно за политиките си за модериране на съдържание - засега може само да се гадае.

„Най-лесната част за Мъск беше да купи Туитър“, казва анализаторът на Wedbush Securities Дан Айвс. „Трудната част ще бъде да го поправи“. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм