Илон Мъск отрече информацията, че е разговарял с Владимир Путин преди да публикува в Туитър анкета с предложенията си за прекратяване на руската инвазия в Украйна.

Зеленски осмива „мирния план“ на Илон Мъск

Иън Бремер, ръководител на консултантската компания за политически риск Eurasia Group, твърди, че Мъск лично му е казал за разговора с Путин. Мъск опроверга това твърдение.

“Разговарял съм с Путин само веднъж и това беше преди 18 месеца. Темата беше космосът”, написа милиардерът в Туитър.

Мъск отново иска да купи Туитър

Миналата седмица изпълнителният директор на Тесла помоли своите 107,7 милиона последователи да гласуват как може да се разреши конфликтът в Украйна. В предложенията имаше опция за провеждане на вот в частите на Украйна, които бяха окупирани и анексирани от Кремъл. Коментарите му бяха приветствани от Москва.

Мъск каза: “Русия си тръгва, ако това е желанието на народа”.

Президентът Путин вече обяви четири украински региона за част от Русия след референдумите, които не бяха признати от Киев и западните му съюзници. Русия няма пълен контрол над нито един от четирите региона. Мъск също предложи официалното признаване на Крим като част от Русия. През 2014 г. Москва незаконно анексира полуострова.

Съдия определи 28 октомври за краен срок на сделката Twitter-Мъск

В бюлетин Бремер написа, че Мъск му е казал, че руският президент е “готов да преговаря,” но само ако Крим остане под руски контрол, Украйна приеме форма на постоянен неутралитет и Киев признае руската анексия на Луганск, Донецк, Херсон и Запорожие.

Бремер твърди, че основателят на “SpaceX” му обяснил, че Путин иска тези цели да бъдат постигнати “при всяко положение” и че има опасност от ядрен удар, ако Украйна нахлуе в Крим.

Русия глоби TikTok за „ЛГБТ пропаганда“ и Twitch заради украинско съдържание

Мъск отрича информацията. Анкетата на милиардера предизвика сериозна полемика. Украинският външен министър Дмитро Кулеба подчерта, че хората, които предлагат Украйна да се откаже от народа и земите си, “трябва да спрат да използват думата "мир” като евфемизъм, за да “оставят руснаците да убиват и изнасилват още хиляди невинни украинци и да взимат още земя”.

Руският гросмайстор Гари Каспаров нарече туита на Мъск “морален идиотизъм, повторение на пропагандата на Кремъл и предателство спрямо украинската смелост и саможертва”.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков приветства предложенията на Мъск: “Много е положително, че човек като Мъск търси мирен изход от тази ситуация”.

В началото на войната милиардерът спечели голяма популярност в Украйна, след като предостави сателитен интернет (познат като "Старлинк"). Впоследствие той беше поканен на посещение в страната от украинския президент Володимир Зеленски.

Но скорошните му туитове развалиха отношенията им, като миналата седмица Зеленски нападна анкетата му в Туитър.

Превод: Илина Стоянова 
 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм