Илон Мъск завърши късно снощи придобиването на „Туитър“ (Twitter Inc) на стойност 44 милиарда долара и първата му работа беше да уволни висшето ръководство на компанията, което обвинява, че го е подвеждало за броя на спам акаунтите в платформата, предадоха световните агенции.

Мъск уволни главния изпълнителен директор Парадж Агравал, главния финансов директор Нед Сегал и директорката но правните въпроси и политиката на компанията Виджая Гаде.

Илон Мъск обяви придобиването на Twitter

Агравал и Сегал са били в централата на „Туитър“ в Сан Франциско при финализирането на сделката и са били съпроводени до изхода, казаха запознати източници.

За момента Мъск не даде яснота как ще осъществи големите амбиции, които беше очертал за бъдещето на влиятелната социална медийна платформа.

Главният изпълнителен директор на производителя на електрически автомобили „Тесла“ каза, че иска да „победи“ спам ботовете в „Туитър“, да направи алгоритми, които определят как съдържанието бива представяно на потребителите и да не допусне платформата да стане средище на омраза и разделение, дори и при ограничена цензура.

Мъск ще продължи да финансира Starlink в Украйна

Засега Мъск не е дал подробности как ще постигне това и кой ще управлява компанията. Той каза, че има планове да съкрати работни места, хвърляйки около 7500-те служители в „Туитър“ в неизвестност за бъдещето им.

В четвъртък Мъск каза още, че не купува „Туитър“, за да спечели, а по хуманни подбуди.

„Нашата платформа трябва да бъде топла и гостоприемна за всички“, написа той, „където можете да изберете желаното преживяване според предпочитанията си, точно както можете да изберете например да гледате филми или да играете видеоигри, вариращи между всички възрасти. Също така силно вярвам, че рекламата, когато е направена правилно, може да ви достави удоволствие, да ви забавлява и да ви информира; тя може да ви покаже услуга, продукт или медицинско лечение, за които не сте знаели, че съществуват, но са подходящи за вас", продължи той.

Мъск: Не мога да си позволя повече да финансирам интернет сателитите в Украйна (видео)

"За да бъде това вярно, е важно да показваме на потребителите на Twitter реклама, която е възможно най-подходяща за техните нужди", написа 51-годишният милиардер и добави: "Рекламите с ниска релевантност са спам, но рекламите с висока релевантност всъщност са съдържание!“

Неотдавна пък Мъск увери, че SpaceX ще продължи да плаща за сателитния интернет Starlink в разкъсваната от война Украйна. Starlink, мрежа от повече от 3000 малки сателита в ниска околоземна орбита, е от жизненоважно значение за комуникациите на Украйна.

Илон Мъск отрече да е разговарял с Путин за войната в Украйна

Напоследък Мъск се оказа въвлечен в публични спорове с украинските лидери, които бяха разгневени от неговите противоречиви предложения за деескалация на конфликта, включващи признаване на руския суверенитет над Крим.

"По дяволите с това", написа Мъск, най-богатият човек в света, в Twitter.

"Въпреки че Starlink все още губи пари & други компании получават милиарди долари от данъкоплатците, ние просто ще продължим да финансираме безплатно украинското правителство."

В поредица от туитове в петък Мъск беше описал подробно логистиката на операцията и беше казал, че тя струва на SpaceX близо 20 млн. долара на месец, и намекна, че компанията не може да я финансира безкрайно.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм