Откакто за първи път започнаха да пристигат в Украйна миналата пролет, сателитните интернет терминали Starlink, направени от SpaceX на Илон Мъск, бяха жизненоважен източник на комуникация за украинската армия. Те ѝ позволяват да се бие и да поддържа връзка, дори когато клетъчните телефонни и интернет мрежи бяха унищожени във войната с Русия, пише CNN.

Илон Мъск отрече да е разговарял с Путин за войната в Украйна

Досега приблизително 20 000 сателитни единици Starlink са дарени на Украйна, като Мъск туитна в петък, че „операцията е струвала на SpaceX 80 милиона долара и ще надхвърли 100 милиона долара до края на годината“.

Тази благотворителност обаче може да е към своя край, тъй като SpaceX предупреди Пентагона, че може да спре финансирането на услугата в Украйна, освен ако американската армия не натрупа десетки милиони долари за месец.

Документи, получени от CNN, показват, че миналия месец SpaceX на Мъск е изпратила писмо до Пентагона, в което се казва, че вече не може да продължи да финансира услугата Starlink, както досега. В писмото също се иска Пентагонът да поеме финансирането за правителствената и военна употреба на Starlink от Украйна, за което SpaceX твърди, че ще струва повече от 120 милиона долара за останалата част от годината и може да струва близо 400 милиона долара за следващите 12 месеца.

Мъск предлага Тайван да се превърне в „специален административен регион“ на Китай

„Ние не сме в състояние да дарим допълнително терминали на Украйна или да финансираме съществуващите терминали за неопределен период от време“, пише директорът по държавните продажби на SpaceX до Пентагона в септемврийското писмо.

В отделно писмо до Пентагона външен консултант, работещ за SpaceX, пише:

SpaceX е изправена пред ужасно трудни решения. Не мисля, че имаме финансовата възможност да осигурим допълнителни терминали или услуги, както поиска генерал Залужний".

Документите, които не са докладвани по-рано, предоставят рядка разбивка на собствените вътрешни номера на SpaceX в Starlink, като подробно описват разходите и плащанията, свързани с хилядите терминали в Украйна. Те също така хвърлят нова светлина върху задкулисните преговори, които са предоставили милиони долари в комуникационен хардуер и услуги на Украйна на ниска цена за Киев.

Съдия определи 28 октомври за краен срок на сделката Twitter-Мъск

Доклади за прекъсвания

Писмата идват на фона на скорошни доклади за широкообхватни прекъсвания на Starlink, тъй като украинските войски се опитват да си върнат територията, окупирана от Русия, в източните и южните части на страната.

Източници, запознати с прекъсванията, казаха, че внезапно са засегнали цялата фронтова линия, както беше на 30 септември.

Това се отрази на всички усилия на украинците да прокарат този фронт. Starlink е основният начин, по който единиците на бойното поле могат да комуникират“, заяви човек, запознат с прекъсванията, който говори със CNN с условие за анонимност. 

Мъск отново иска да купи Туитър

Не е имало предупреждение към украинските сили, каза втори човек, добавяйки, че сега, когато Украйна освободи зона, трябва да се направи заявка за включване на услугите на Starlink.

Financial Times първи съобщи за прекъсванията, довели до „катастрофална“ загуба на комуникация, каза високопоставен украински служител.

Предупреждението на SpaceX, че ще спре финансирането на Starlink, идва и на фона на нарастващата загриженост в Украйна относно предаността на Мъск. Той наскоро публикува в Туитър спорен мирен план, според който Украйна трябва да се откаже от Крим и контрола над източните региони Луганск и Донецк.

Зеленски осмива „мирния план“ на Илон Мъск

След като украинският президент Володимир Зеленски повдигна въпроса на чия страна е Мъск, той отговори, че „все още много подкрепя Украйна“, но се опасява от „мащабна ескалация“.

Мъск заяви миналия месец, че Украйна не иска мирни преговори точно сега и че ако те се съгласят с неговия план, „Русия ще приеме тези условия“.

Украйна знае, че нейното сегашно правителство и усилията по време на война са напълно зависими от Starlink. Решението Starlink да продължи да работи или не е изцяло в ръцете на един човек. Това е Илон Мъск. Той не е избран, никой не е решил да му даде тази власт. Той я има благодарение на технологията и компанията, която изгради", каза човекът, запознат с дискусиите. 

„SpaceX“ иска да предоставя сателитен интернет в Иран

Във вторник Мъск отрече информация, че е разговарял директно с Путин за Украйна. 

След повече от седем месеца война е трудно да се надценява въздействието, което Starlink оказа в Украйна. Правителството в Киев, украинските войски, както и НПО и цивилни разчитат на пъргавите, компактни и лесни за използване единици, създадени от SpaceX. Използва се не само за гласова и електронна комуникация, но и за управление на дронове и изпращане на видео обратно за коригиране на артилерийски огън.

Съдът ще принуди Мъск да купи Twitter

Разбивка на разходите

Ранната подкрепа от САЩ за Starlink дойде чрез Агенцията на САЩ за международно развитие (USAID), която според Washington Post е похарчила приблизително 3 милиона долара за хардуер и услуги в Украйна. Според новополучените документи най-големият участник в отделните терминали е Полша с плащане за почти 9000 отделни терминала.

Пентагонът на САЩ, снимка: GettyImages

САЩ са предоставили почти 1700 терминала. Други участници включват Обединеното кралство, неправителствени организации и групово финансиране.

Илон Мъск има нова причина за отказа от сделката с Туитър

Далеч по-скъпата част обаче е постоянната свързаност. SpaceX казва, че е платила за около 70% от услугата, предоставяна на Украйна, и твърди, че е предложила това най-високо ниво – 4500 долара на месец на всички терминали в Украйна, въпреки че мнозинството са се подписали само за по-евтината услуга от 500 долара на месец.

Самите терминали струват $1500 и $2500 за двата модела, изпратени до Украйна, се казва в документите, докато потребителските модели на уебсайта на Starlink са много по-евтини, а обслужването в Украйна е само $60 на месец.

Това е само 1,3% от цената на услугата, за която SpaceX поиска да бъде платена от Пентагона.

Мъск е отложил покупката на Twitter заради страх от Трета световна война

Може да се каже, че той се опитва да получи пари от правителството или просто се опитва да каже „Не искам повече да бъда част от това“, каза човек, запознат с исканията на Украйна за Starlink. Предвид скорошните прекъсвания и репутацията на Мъск като непредсказуем, „притеснението от украинска страна е много голямо“, каза той.

Мъск е най-големият акционер в частната SpaceX. През май SpaceX разкри, че оценката й се е повишила до 127 милиарда долара и е натрупала 2 милиарда долара тази година, съобщи CNBC.

Мъск: Ще продадем 20 млн. електромобила през 2030

Миналата седмица Мъск се сблъска с порой от критики в Twitter, включително от украинския президент Володимир Зеленски, след като представи в серия от туитове своя мирен план за прекратяване на войната. Това ще включва даване на Крим на Русия и повторни референдуми, този път под надзора на ООН, в четирите региона, които Русия наскоро незаконно анексира.

Мъск ще конкурира Twitter със собствена социална мрежа

Това повтори коментарите, направени от него миналия месец на ексклузивна конференция при закрити врата в Аспен, Колорадо, наречена „Уикендът“, на която Мъск каза, че Украйна трябва да търси мир сега.

Всеки иска мир, когато вижда, че губи, но не и когато печели", каза той.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм