Предприемачът Илон Мъск е отложил окончателното решение за покупката на Twitter, компанията, която притежава едноименната социална мрежа, заради страх от евентуална световна война на фона на руската инвазия в Украйна. Това съобщи „Бизнес Инсайдер“. Това предаде БГНЕС.

Мъск: Ще продадем 20 млн. електромобила през 2030

Според изданието по време на предварителното изслушване на отказа на Мъск да купи компанията в съда в Делауеър, представител на Twitter е цитирал кореспонденцията на предприемача със служител на банка Morgan Stanley на 8 май.

"Нека се забавим няколко дни. Речта на руския президент Владимир Путин утре е наистина важна. Няма да има смисъл да купуваме Twitter, ако вървим към Трета световна война", цитира изданието текстовите съобщения на Мъск от разкритата кореспонденция.

Бивш шеф в Twitter сподели опасения за сигурността

Малко преди това редица публикации твърдяха, че Путин може да обяви мобилизация в страната или дори война срещу Украйна на 9 май. Говорителят на руския президент Дмитрий Песков тогава нарече съобщенията глупости.

С разкриването на тези доклади адвокатите на Twitter искат да покажат, че по време на решението за закупуване на компанията, вниманието на Мъск е било насочено към финансовия аспект, а не към данните за броя на фалшивите акаунти в социалната мрежа.

Мъск обяви условия за обновяване на сделката за Twitter

През април ръководството на Twitter заяви, че Мъск е предложил да купи мрежата за микроблогове за 44 млрд. долара. През май предприемачът заяви, че се опитва да получи информация, която да потвърди, че фалшивите акаунти, използвани за изпращане на масови рекламни съобщения, са по-малко от 5% от общия брой в Twitter.

В началото на юли адвокатите на Мъск уведомиха Twitter, че се отказват от покупката. На 12 юли компанията се изправи пред съда, а предприемачът и неговата фирма X Holdings са посочени като ответници по делото.

"Туитър" обяви 270 милиона долара загуба за второто тримесечие

На 29 юли предприемачът подаде насрещен иск срещу Twitter в щатския съд на Делауеър. Според CNBC Мъск е поискал от съда да запази поверителността на подробностите по делото. Причината за това искане не е уточнена. Съдът в Делауеър насрочи изслушване за октомври относно отказа на предприемача да завърши сделката за закупуване на Twitter.

Съдебният процес ще определи дали Мъск е имал право едностранно да обяви споразумението с Twitter за прекратено, тъй като ръководството на социалната мрежа не му е предоставило необходимата информация за дела на фалшивите акаунти и акаунтите, използвани за масови разпращания. 

Видео: Юрий Яковлев

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм