SpaceX ще продължи да плаща за сателитния интернет Starlink в разкъсваната от война Украйна, заяви Илон Мъск, ден след като технологичният магнат намекна, че не може да продължи да финансира проекта.

Starlink, мрежа от повече от 3000 малки сателита в ниска околоземна орбита, е от жизненоважно значение за комуникациите на Украйна.

Мъск: Не мога да си позволя повече да финансирам интернет сателитите в Украйна (видео)

Но напоследък Мъск се оказа въвлечен в публични спорове с украинските лидери, които бяха разгневени от неговите противоречиви предложения за деескалация на конфликта, включващи признаване на руския суверенитет над Крим.

"По дяволите с това", написа Мъск, най-богатият човек в света, в Twitter.

"Въпреки че Starlink все още губи пари & други компании получават милиарди долари от данъкоплатците, ние просто ще продължим да финансираме безплатно украинското правителство."

В поредица от туитове в петък Мъск беше описал подробно логистиката на операцията и беше казал, че тя струва на SpaceX близо 20 млн. долара на месец, и намекна, че компанията не може да я финансира безкрайно.

Илон Мъск отрече да е разговарял с Путин за войната в Украйна

Междувременно американската армия потвърди, че комуникира с компанията на милиардера относно финансирането на ключовата мрежа.

"SpaceX не иска да възстанови минали разходи, но също така не може да финансира съществуващата система за неопределено време *и* да изпрати още няколко хиляди терминала, които имат потребление на данни до 100 пъти по-голямо от това на типичните домакинства", каза той в петък.

Зеленски осмива „мирния план“ на Илон Мъск

"Това е неразумно."

Според актуализираната цифра, дадена от Мъск миналата седмица, SpaceX е дарила на Украйна около 25 000 наземни терминала.

НОВИЯТ ЕПИЗОД ОТ "ЗДРАВЕ НА ФОКУС":

Той казва, че операцията вече е струвала на SpaceX 80 млн. долара, а до края на годината се очаква тази сума да надхвърли 100 млн. долара.

Мъск отново иска да купи Туитър

Мъск изглежда също така потвърди доклад на Си Ен Ен, в който се казваше, че той е изпратил писмо до Пентагона, в което предупреждава, че финансовият му принос ще приключи и че военните ще трябва да платят сметката.

Според Си Ен Ен данните на SpaceX , споделени с Пентагона, показват, че около 85 % от първите 20 000 терминала в Украйна са били платени поне частично от държави като Съединените щати, Полша или други субекти, които също така са платили за около 30 % от интернет свързаността. 

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм