Илон Мъск обяви, че се оттегля от поста на изпълнителен директор на „Туитър“. 

Той ще подаде оставка, "веднага щом намеря някой достатъчно глупав, за да свърши работата!", написа Мъск в отговор на анкета, в която мнозинството от анкетираните гласуваха изпълнителният директор да бъде сменен. След това ще ръководя само софтуерите и сърварите екипи“, допълва още Мъск в туита си.

Парламентът на ЕС кани Мъск да бъде изслушан

По-рано от CNBC съобщиха, че Мъск активно търси наследник. Той накара потребителите на Tуитър да гласуват от неделя до понеделник дали той да освободи поста директорския пост. Почти 58% от участниците в проучването гласуваха за неговата оставка. Технологичният милиардер преди това обеща да се преклони пред резултата. Досега обаче той не се е спрял конкретно на него.

“Всезнайко” с “изобилно его”, продавал шоколадови яйца: Кой е Илон Мъск

В момента има малко индикации, че Мъск действително ще намери бързо подходящ кандидат за работата. Той вече предупреди преди гласуването, че няма заинтересовани страни, които да са в състояние "действително да поддържат Туитър жив".

Vox populi, vox dei! Потребителите на Twitter ще уволнят ли Мъск?

Кой е Илон Мъск

Мъск пое висшия пост като част от покупката на услугата за около 44 милиарда долара през октомври. Той обаче многократно сигнализира, че това не трябва да бъде постоянно решение.

Мъск каза миналия месец, че очаква да намали работното си време в Туитър и да предаде ръководството там с течение на времето.

Туитър блокира профилите на няколко журналисти

Технологичният милиардер управлява и други компании като производителя на електрически автомобили „Tesla“ и ракетната компания „SpaceX“. Ангажиментът на Мъск и продължаващата турбуленция в Туитър предизвикват недоволство сред техните инвеститори и опасения, че той пренебрегва другите си компании и вреди на репутацията им.

Някои от ключовите акционери на Tesla публично се оплакаха, че фокусът на Мъск е твърде много върху Tуитър и че в момента той отсъства като главен изпълнителен директор на автомобилния производител. „Tesla“ вече е под натиск - акциите паднаха с около 50 процента за три месеца.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Следете най-актуалното от деня на страницата ни във Фейсбук

За забавни видеа ни последвайте в TikTok

Следвайте ни и в Инстаграм