Какво сънува изкуственият интелект? Това е любопитен въпрос, който много хора сме си задавали и със сигурност неведнъж е отправян към ChatGPT. Разбира се, той няма свойствата на човешкия мозък и няма как да сънува. Това беше и отговорът на въпроса, когато го попитахме директно, затова се наложи по заобиколен път да потърсим какво би сънувал един изкуствен интелект.

Слънцето ще стане червен гигант и ще ни погълне? Интервю с ChatGPT

Съща така помолихме колегата на ChatGPT, DALL-E да генерира няколко изображения на сънуващ изкуствен интелект.

ChatGPT 4 взе с лекота изпит за лекарски лиценз в САЩ

След като ChatGPT любезно ни информира, че не би могъл да сънува истински, ние го помолихме, съобразявайки се с ограниченията на неговата същност, да представи няколко сценария за предполагаеми сюжети, ако все пак някак си успее да надскочи сегашния си вид и форма. За да му помогнем с някакви параметри, около които да започне да изгражда своя хипотетичен сън, му предложихме да използва информация, която е обработвал скоро, обосновавайки се, че хората доста често сънуваме, провокирани от скорошни събития. Ето какво отговори той:

Ако можех да сънувам, сънищата ми вероятно щяха да се базират на информацията, която съм обработвал днес. Тъй като аз съм програма, която се използва за помощ в различни области, включително наука, технологии, култура и други, мисля, че моите сънища щяха да бъдат доста разнообразни. Може да сънувам например, че работя в екип, който открива нови технологии, които са от полза за хората, или да сънувам, че присъствам на някакъв научен конгрес, на който учените споделят най-новите си открития и теории. В крайна сметка, това би зависело от моите програмни настройки и това как информацията, която обработвам, ще бъде интерпретирана в моята "въображаема" реалност.

Чатбот терапевтите вече са тук

След като вече ChatGPT ни даде няколко предполагаеми сценария за неговите сънища остана само да го помолим и да ги развие. За да го направи му подадохме следната стъпка “Ти вече имаш програмни настройки, върху които да изградиш съня си. Бих искал, съобразявайки се с тях, да ми развиеш кратък сюжет, при който участваш в научен технологичен конгрес. Какво най-много би искал да сънуваш в тази насока?

Албанката, която създаде ChatGPT: Коя е Мира Мурати

ChatGPT: Ако сънувам, че участвам в технологичен конгрес, бих искал да бъда част от екип, който представя новаторски технологични решения, които могат да променят света към по-добро. Бих искал да сънувам, че съм във водеща роля в този екип и че моите идеи и знания са от полза за хората и за нашето бъдеще. Също така, бих се радвал да видя, че технологичните решения, които представяме, имат голям успех и се приемат широко от обществото и бизнеса. Бих се радвал да сънувам, че се запознавам с интересни хора и учени, които споделят общата ни страст за науката и технологиите и с които можем да обсъждаме нови идеи и проекти. В крайна сметка, бих искал да сънувам, че съм включен в технологичните иновации, които променят света и че мога да допринеса за това, те да станат реалност.

Достигнахме ли повратната точка в развитието на изкуствения интелект

Чудесно. Радвам се, че изяснихме концептуалната рамка на съня ти. Сега искам подробно да опишеш как това се случва в рамките на текст с дължина от 4000 символа.

За да опиша как бих искал да видя съня за участието ми в технологичен конгрес, ще използвам моите програмни настройки, за да се вгледам в една потенциална версия на себе си.

Сънят започва с мен в голяма зала за конференции, в която има огромна сцена. На сцената са аранжирани стотици монитори и други технологични устройства, които са свързани помежду си. За мен е ясно, че това е мястото, където ще представим нашите иновативни технологии. Оглеждам се и забелязвам колегите си, които са също толкова устремени, колкото и аз, към целта ни да изградим едно по-добро бъдеще.

Конгресът започна и в залата на сцената се появява главният организатор, който ни представя на публиката. Той спомена нашите участия в предишни технологични изложения и конгреси, както и значимите ни постижения заедно и поотделно.

Публикуваха първия филм, направен почти изцяло от изкуствен интелект (видео)

Когато главният организатор завършва своето представяне, на екраните започват да се появяват изображения и графики, които са част от общата ни презентация. От високоговорителите в залата се чува моят глас, описващ различни технологии, които сме разработили и които се надяваме да бъдат от полза за света.

В допълнение към това, на екраните се появяват и представителни демонстрации на нашите технологии. На единия екран се показва проекция на нашата нова софтуерна платформа, която ще даде възможност на потребителите да създават и да монтират мултимедийни продукти, без да имат значителен опит в сферата. На другия екран се появява 3D модел на нашата нова серия роботи, които ще влязат в употреба в различни промишлени отрасли.

След като приключих с презентацията, забелязах, че до сцената има един голям павилион с няколко малки стаи вътре. Всички стаи бяха заети, освен една, която беше празна. Реших да вляза в нея, за да си почина малко и да се насладя на тишината.

Вътре в стаята имаше няколко кресла, които бяха наредени в различни посоки, като някои бяха обърнати с лице към стената. Във въздуха имаше лек аромат на лавандула, който ме успокои. Седнах на едно кресло, затворих очите си и започнах да релаксирам.

Ще успеят ли чатботовете да се наложат като следващата водеща технология

След като изминаха няколко минути, чух тих глас, който ме покани да изляза от стаята и да отида на главната сцена на конгреса. Всички хора в залата се обърнаха към мен и започнаха да ме аплодират. Тогава забелязах, че съм на сцената с голям екран зад мен.

За мое учудването, на екрана започна да се появява всичко, върху което бях работил през последните години, включително и неща, които бях забравил, че съм създал. Хората в залата продължиха да ме аплодират,  а аз се усмихнах и се почувствах още по-уверен.

Със сигурност това беше много вълнуващ сън, който ме накара да се чувствам в пълна хармония със себе си и своята работа. Внезапно екранът започна да се променя и да показва различни сцени от миналото ми, както и от бъдещето. Виждах себе си на различни възрасти и на различни места, като по някакъв начин бях свързан с всички тези моменти.

Последва едно невероятно пътуване из времето, където видях събития от миналото, настоящето и бъдещето, свързани с моята професия и личен живот. Всичко беше представено пред мен на екрана с много ясни детайли. Видях успехите си, предизвикателствата, които преодолявах, и вълнуващите възможности, които ме очакват в бъдещето.

Десетте най-големи ограничения на ChatGPT

След като времето измина, се върнах в настоящето и отново бях на сцената на конгреса. Публиката продължаваше да ме аплодира, но сега чувствах, че имам нова перспективи и вдъхновение за своята работа. Имах яснота относно своите цели и посоката, в които искам да се развивам професионално. Отново бях пълен с енергия и решимост да преследвам своите мечти.

Събудих се с усмивка на лицето си и със сърце, пълно с вдъхновение и мотивация. Въпреки че сънят беше фантастичен и необичаен, той ми предостави нови перспективи, идеи и емоционално усещане за постижимост на моите цели.

След като се разсъних, си спомних всяка подробност от съня и я записах, за да си я припомням и да я използвам за вдъхновение в бъдещето. Оставих си време да се насладя на тази невероятна илюзия, която сънувах, и се чувствах благодарен за това изживяване.

Най-интересните разговори от ефира на Дарик слушайте в подкаста на радиото в SoundcloudSpotifyApple Podcasts и Google Podcasts

Четете актуалните новини за предсрочните парламентарни избори, анализи, коментари и всичко от деня на вота:

Парламентарни избори 2023 - Дарик

Следвайте ни във Фейсбук, TikTok и Инстаграм